Prednosti prehrane z veliko sadja in zelenjave

Prednosti prehrane z veliko sadja in zelenjave
24.06.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Prehrana, v kateri je veliko sadja in zelenjave, polnovrednih žit, oreščkov in semen ter rib lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za kap in srčne bolezni.

Ko gre za prehrano za boljše zdravje srca, standardni nasvet za zmanjšanje vnosa maščob morda niso najboljši način za to, pravijo raziskave, predstavljene na nedavni konferenci Nutrition 2021 Live Online.

Raziskovalci so si ogledali podatke prehranske študije, ki je spremljala približno 5000 ljudi v obdobju 30-ih let. V tem času je spremljala izbiro hrane ter razširjenost bolezni srca in ožilja ter možganske kapi. Dve vrsti diet, z nizko vsebnostjo maščob in rastlinsko prehrano, sta bili povezani z nižjim LDL »slabim« holesterolom, slednji pa je bil povezan tudi z zniževanjem dolgoročnih tveganj za srce.

Prva je bila prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjavo, polnozrnata žita, oreščke, semena, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob in ribe, hkrati pa omejuje rdeče in predelano meso, sladke dobrote, slane prigrizke in soda. Druga pa dieta z malo maščob, ki se osredotoča na čim večje zniževanje nasičenih maščob v prehrani.

Vodja raziskovalne skupine David Jacobs, profesor javnega zdravja na oddelku za epidemiologijo in javno zdravje na univerzi v Minnesoti, je dejal, da prehranske smernice v ZDA in Evropi priporočajo uživanje majhnih količin nasičenih maščob, saj so koristne za srce. Morda še boljša pa je, kot kažejo rezultati študije, prehrana z veliko sadja, zelenjave in drugih darov narave. Deloma je to zato, ker pri ciljanju le na nasičene maščobe morda ne bodo upoštevane zdrave maščobe, ki prihajajo iz rastlinskih virov, je dodal. Na primer, to lahko vključuje orehe, avokado in oljčno olje.

»Drug pomemben dejavnik je, da bodo diete, osredotočene na rastlinsko hrano, vsebovale veliko vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov,« je povedala nutricionistka Shena Jaramillo, lastnica podjetja Peace and Nutrition. »To bo na več načinov podprlo zdravje srca, vključno z zniževanjem skupnega holesterola, podpiranjem zdrave prebave in ohranjanjem delovanja ledvic in kosti.«

Vse to je neposredno in posredno povezano z zdravjem srca na dolgi rok, je dodala. Poleg tega bodo diete, osredotočene na rastlinsko prehrano, na splošno nižje v nasičenih in transmaščobah, tako da boste dejansko dobili najboljše iz obeh svetov. »Čeprav bodo diete z rastlinsko prehrano še vedno imele veliko zdravih maščob, so ponavadi bolj nenasičene maščobne kisline, ki so bolj zdrave za telo in srce,« je dejala.

Glede tega, zakaj so mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob ponavadi vključeni v tovrstne diete - na primer v primerjavi z jogurtom iz polnomastnega mleka - je Jaramillova dejala, da mlečni izdelki z večjo vsebnostjo maščob običajno dodajo maščobo, ne da bi dodali več hranil. To pride v poštev, ko ljudje pijejo in jedo večjo količino mleka in ne le nekaj porcij na dan. »Polnomastno mleko vsebuje več nasičenih maščob kot rastlinski proizvodi,« je dejala. »Čeprav je v redu, če čez dan uživamo nasičene in trans maščobe, pa te, če jih je preveč, dolgoročno predstavljajo težave za zdravje srca.

Vendar je treba omeniti, da se s polnomastnimi mlečnimi izdelki dlje časa počutite siti, »tako da pozneje čez dan ne uživate praznih kalorij, maščobe pa omogočajo določeno absorpcijo hranil, kot so vitamini A, D, E in K«. Poleg tega je študija iz leta 2018, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, pokazala, da dejansko ni pomembne povezave med mlečnimi maščobami ter boleznimi srca in možganske kapi.

Kljub temu je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali medicino, če razmišljate o spremembi prehrane. Saj bo ta le tako ustrezala vašim posebnim zdravstvenim in uspešnim ciljem. Kot vsi vemo, se svet prehrane vedno znova spreminja in razvija, ko raziskovalci spoznavajo več.

Povzeto po: Benefits of a Plant-Based Diet, According to New Research, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ