Prehranski nadomestki so stran vržen denar?

Prehranski nadomestki so stran vržen denar?
23.12.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
So prehranski nadomestki koristni ali ne? Preberite si, kaj so pokazale študije?

Rezultat treh študij, objavljenih v Annals of Internal Medicine, je pokazal, da prehranski nadomestki v obliki vitaminov in mineralov v resnici nimajo nobenega konkretnega učinka na zdravje. Ali to pomeni, da zapravljamo denar zaman? Prav mogoče. A še preden s polic očistite vse prehranske dodatke, ki jih premorete, si preberite, kaj so pokazale tri preučevane študije.

V prvi študiji Vitamin and Mineral Supplements in the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: An updated systematic evidence review for the US preventive service (l. 2013), ki so jo strokovnjaki vzeli pod drobnogled, so raziskovalci preučili vplive treh multivitaminskih pripravkov in pripravke posameznih ali kombiniranih vitaminov. A žal očitnega dokaza, o tem, da bi ti zmanjševali možnosti za pogoste vzroke za smrtnost, kot so, na primer bolezni srca in ožilja, niso našli.
Neučinkovitost prehranskih dodatkov je pokazala tudi druga študija Long-Term Multivitamin Supplementation and Cognitive Function in Men: A Randomized Trial (l. 2013), ki pravi, da vsakodnevna uporaba multivitaminov ni bila povezana z izboljšanimi kognitivnimi sposobnostmi pri moških starejših od petinšestdeset let.
In nenazadnje je tu še tretja študija Oral High-Dose Multivitamins and Minerals After Myocardial Infarction (l. 2013), ki je ocenjevala učinke vpliva multivitaminov in mineralov na ponavljajoče se težave s srcem in ožiljem pri ljudeh, ki so preživeli infarkt. A žal ti, kot so pokazali izsledki raziskave, kakšnega posebnega učinka na njihovo zdravje ali izboljšanje le tega niso imeli.

Kaj vam je torej storiti? Razmislite, ali prehranske nadomestke res potrebujete. Če jih ne, potem je škoda, da zapravljate denar za njih. Osredotočite se na to, da bo vaša prehrana zdrava, kvalitetna in raznolika. Tako boste svojemu telesu zagotovili vsa hranila, ki jih potrebuje.

Povzeto po: Experts say vitamin supplements don't improve health, dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ