Preprost test obremenitve: pogovor med vadbo

Preprost test obremenitve: pogovor med vadbo
15.11.2021 AVTOR: Uroš Buh
Ena najstarejših metod preverjanja, kako intenzivno tečemo ali izvajamo neko vadbo, je preizkus normalega pogovora med aktivnostjo.

Danes, ko so na voljo številni pripomočki in osebni trenažerji, srčni monitorji, tehnologija, ki nam z veliko natančnostjo sporoča, kako intenzivno v nekem trenutku obremenjujemo svoj organizem – na posebnih testih pri specializiranih športnih zdravnikih poleg obremenitve srca opazujemo še dihanje, nivo laktata v krvi, in druge indikatorje – se zdi test normalnega pogovora med tekom kot prehistorična metoda iz starih, zaprašenih bukev. Pa vendar je v okvirih zdravega razuma povsem efektivna, preverjena metoda, ki nam na podlagi tega, kako sproščeno se lahko pogovarjamo med različnimi obremenitvami vadbe, sporoča, ali premalo obremenjujemo svoje telo, ravno prav, ali pa bistveno preveč.

Test je bil v začetku zasnovan predvsem za dobrobit stajerših, pretežkih in neaktivnih ljudi, ki so si začeli začeti z vadbo, a pri tem niso hoteli preobremeniti svojega telesa. Raziskave namreč pričajo, da mora posameznik določeno vadbo izvajati na oziroma nad 55 odstotki svojega maksimalnega srčnega utripa, da bi od nje kaj pridobil oz. napredoval. A zato, da bi dejansko napredovali in se ne izčrpavali, moramo ostati v območju pod 80 odstotki maksimalnega utripa. Test normalnega pogovora med vadbo je bil zasnovan za to, da bi ljudje na preprost način ostajali znotraj tega območja.

Če torej med tekom lahko povsem sproščeno kramljate s svojim prijateljem, potem obstaja verjetnost, da bi lahko nivo svoje vadbe dodatno obremenili, do točke, kjer se sicer lahko normalno pogovarjate, a morate pri tem pospešeno vdihavati oz. loviti zrak. Ko pa je tvorba stavkov problematična in morate vmes večkrat nepredvideno loviti zrak, tedaj ste najbrž v območju, kjer telo prekomerno obremenjujete in je zato priporočljivo nekoliko zmanjšati obremenitev.

To je seveda zelo preprosta metoda, ki pa še vedno deluje. Pri tem pa se seveda zavedamo, da je pripravljenost in raven namenske vadbe današnjih rekreativnih tekačev mnogokrat že na tako visokem nivoju, ko je za načrtni napredek poleg sistematičnega treninga, potreben vsaj merilnik srčnega utripa. Poizkusite pa lahko vseeno, deluje!

Povzeto po izvirnem članku portala running.competitor.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ