Preprosti načini za izboljšanje vaših zmogljivosti

Preprosti načini za izboljšanje vaših zmogljivosti
31.08.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Pravilna postavitev stopala in nog ter ustrezno gibanje obeh bo pripomoglo k temu, da boste tekli še bolje.

Pravilna postavitev stopala in prstov na nogi
Pravilna postavitev stopala in prstov na nogi imata veliko vlogo pri izboljšanju zmogljivosti. Kot palca oziroma smer v katero je obrnjeno stopalo, ko tečete, pokaže, kako se vaše stopalo obrne navzven in je delno prirojeno, delno pa naučeno. Kot sedmih stopinj se smatra za normalen, a prava številka kota je odvisna od vsakega posameznika posebej, zato je najbolje, da vam pri določanju pravega za vas pomaga strokovnjak. Večina rekreativnih tekačev obrača stopalo oziroma prst pretirano navzven, in sicer tudi do 40 stopinj. Prevelik kot pa povzroči pretirano pronacijo, s tem pa tudi večji pritisk na plantarno fascio, mišice stopal, kolen itd., kar pa lahko privede do poškodb. Zato je dobro, da pazite, da so vaša stopala pri pristanku čim bolj ravna, stopalni loki so tako bolj stabilni in bolje postavljeni za to tudi lažje nosijo težo vašega telesa.

Stopala morajo biti bližje
Ob ustrezni postavitvi stopal morate popaziti tudi na to, da ta ne bodo predaleč narazen. Med eno in drugo naj bi bilo le okoli štiri centimetre prostora. Omenjena postavitev in razdalja stopal bosta ugodno vplivala tudi na postavitev kolen med tekom, tako pa boste tudi preprečili pretirano pronacijo.

Ne treskajte s koleni
Če med tekom treskate s koleni, je to jasen znak, da vaša postavitev ni dobra. Ker pa je ta težava pogosto vzrok za različne poškodbe, med drugimi tudi za tekaško koleno, je dobro, da težavo čim prej odpravite. Pazite torej, da boste med aktivnostjo stopala postavljali čim bolj ravno pred seboj in da bodo ta čim bližje, saj boste tako vplivali tudi na kolena, ki zato med tekom ne bosta treskala.

Pristajajte na sredini stopala
Pristanek na sredini stopala bo najbolje porazdelil silo, ki nastane pri stiku stopala s tlemi. Boste pa tako tudi lažje in hitreje tekli ter tudi dlje vzdržali.

Z nogami 'kolesarite'
Ne, ne bomo vas posadili na kolo, radi bi vam samo predstavili pravilno gibanje nog med tekom, ki je videti skoraj tako, kot da bi kolesarili. Ali še bolje – ste kdaj videli profesionalne tekače med tekom? Ti kolena upognejo tako močno, da se s petami stopal skorajda dotaknejo zadnjice. Tovrstno gibanje pa vam omogoči, da boste nogo lažje zanihali naprej, zaradi česar boste lahko tekli hitreje in tako tudi izboljšali svojo vzdržljivost.

Povečajte kadenco
Da bi izboljšali hitrost in vzdržljivost ne smete teči z dolgimi koraki, ampak morate teči z manjšimi koraki in teh narediti toliko več. Najboljši tekači jih, na primer naredijo do 180 na minuto. Res se sliši veliko, a hitro vam bo prešlo v navado, če boste le pridno vadili. Začnete lahko kar s tekom na mesto, ki lahko nato preide v tek.

Poiščite si pomoč
Če si želite še izboljšati svojo tehniko teka in zmogljivost med tekom, si poiščete pomoč izkušenega trenerja ali se priključite kakšni tekaški skupini. V obeh primerih boste deležni pomoči, načrtov za trening, motivacije in novega znanja, kar vam bo pomagalo pri tem, da boste postali še boljši.


Vir:
Prirejeno po Don't make these running mistakes: Six ways to improve your performance, kki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ