Pretiravanje s prehranskimi dodatki ne bo izboljšalo vašega zdravja

Pretiravanje s prehranskimi dodatki ne bo izboljšalo vašega zdravja
07.07.2019 AVTOR: Foto: Adrian Wold, Wikipedia

Ob zdravi in raznoliki prehrani dodatki niso (vedno) nujno potrebni.

Uživanje zadostnih količin hranil vam bo pomagalo, da boste živeli dlje. A pomembno je, da ta hranila dobite iz ustreznih virov – hrane in ne prehranskih dodatkov. No, vsaj tako trdi nova študija, objavljena v reviji Annals of Internal Medicine.

In če ji gre verjeti, naj bi tako uživanj prehranskih nadomestov ne imelo koristnih učinkov na zdravje, temveč negativne. Krivi naj bi namreč bili za povečano tveganje za raka in prezgodnjo smrt. V študiji so raziskovalci univerze Tufts zbrali podatke več kot 27.000 moških in žensk, da bi ocenili povezavo med prehranskimi nadomestki in prezgodnjo smrtjo, ter ali je kakšna razlika v hranilih iz hrane ter tistimi iz dodatkov. Odkrili so, da je uživanje zadostne količine vitamina K in magnezija povezano z manjšo možnostjo za prezgodnjo smrt; zadostna količina vitamina A, K in cinka pa naj bi ščitila pred smrtjo zaradi bolezni srca; preveč kalcija pa naj bi bilo povezano z večjo možnostjo za smrt zaradi raka. Po podrobnih analizah pa je postalo jasno, da je pomembno predvsem to, od kje so hranila prišla. Vsa hranila so se namreč izkazala le takrat, ko so jih ljudje pridobili iz prave hrane. V nasprotnem primeru, ko so jih uživali v obliki dodatkov, pa so pozitivni učinki na zdravje izginili. Na primer, uživanje 1000mg ali več kalcija dnevno je bilo povezano z večjo možnostjo za smrt zaradi rakavih obolenj. Višji vnos kalcija iz same hrane pa ni predstavljal nobenega tveganja. Pri tistih, ki niso imeli znakov pomanjkanja vitamina D, je jemanje dodatka vitamina D bilo povezano s povečanim tveganem za smrt zaradi različnih vzrokov, tudi raka.

Eden od avtorjev študije, dr. Fang Fang Zhang šole za prehranske znanosti Friedman, je povedal, da se zadosten vnos določenih hranil iz hrane kaže tako na zdravju, kot tudi na splošno, z manjšo smrtnostjo. Seveda pa je mogoče, da se to zgodi tudi zaradi kompleksne interakcije med številnimi hranili znotraj živil in ne le posameznega hranila. Če posplošimo, magnezij je koristen za vas, če ga jemljete skupaj s številnimi drugimi sestavinami, ki so v zeleni listnati zelenjavi ali v polnovrednih živilih, ne pa, ko ga uživate v obliki tablet. Zato tudi s prehranskimi dodatki ne morete nadomestiti neustreznega oziroma slabega načina prehranjevanja.

Ta raziskava sicer ni bila prva, ki je prehranske dodatke povezala s prezgodnjo smrtjo. Ko so raziskovalci preučili uporabo dodatkov in zdravstvene podatke več kot 38.000 žensk v študiji, objavljeni leta 2011, so odkrili, da je bila uporaba dodatkov pravzaprav povezana s povečano smrtnostjo v obdobju 22-letnega trajanja študije.

Torejveč ni vedno bolje. Zato namesto za prehranske dodatke, denar raje namenite za kvalitetno hrano, ki jo dnevno uživate, saj boste že s to dobili vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje.

Povzeto po: Why Taking More Supplements Might Not Bring the Health Boost You Think, ki je dostopen tukaj.


Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ