Pri teku na prostem bolj učinkovito porabljate energijo

Pri teku na prostem bolj učinkovito porabljate energijo
06.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ne pravijo zaman, da se je najbolje gibati v naravi.

Nekatere stvari se očitno bolje obnesejo, ko jih delate avtomatsko. Za primer lahko vzamemo dihanje ali pa kar tek. Kot kaže je tudi pri teku tako, da manj kot mislite na to, kako tečete, bolje vam gre od nog. No, vsaj tako pravi raziskava, objavljena v Journal of Sports Sciences.

V študiji so namreč pod drobnogled postavili 12 tekačev, ki so pri zmernem tempu tekli na tekaški stezi s pomočjo posnetka, ki je simuliral tek okoli jezera. Pri tem so strokovnjaki spremljali porabo energije tekačev med tekom pri različnem tempu ter pri treh različnih pogojih – ko so se osredotočali na postavitev telesa med tekom, ko so se osredotočali na dihanje in ko so se osredotočali na okolje.

Rezulati so bili presenetljivi. V povprečju so bili tekači za 2.6% manj učinkoviti, ko so se osredotočali na postavitev telesa med tekom, kot pa ko takrat, ko so se osredotočali na okolje okoli sebe. Za 4.2% odstotka manj učinkoviti pa so bili takrat, ko so se osredotočali na dihanje kot pa takrat, ko so se osredotočali na okolje okoli sebe. Zat

Povzeto po: Why you're not running as well on the treadmill, according to science, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ