Privoščite si čokolado!

Privoščite si čokolado!
16.03.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Sladka pregreha je bolj zdrava kot si mislimo.

Leta 2011 so na Univerzi v Cambridgu izvedli raziskavo o uživanju temne čokolade, ki je razkrila, da le-ta prispeva k boljšemu zdravju. Zaradi velike vsebnosti antioksidantov flavonolov je pri uživalcih te sladke dobrote namreč manjša možnost za kap, visok krvni pritisk in bolezni srca.

Študija, objavljena istega leta v Journal of Physiology pa je še odkrila, da

zmerno uživanje čokolade lahko povzroči pozitivne spremembe v mišicah, ki naj bi izboljšale vzdržljivost pri atletih.



Še ena izmed raziskav pa je razkrila, da so ljudje, ki pogosto jedo čokolado (vsaj 4x tedensko) lažji od tistih, ki jo uživajo bolj poredko.



Da bi v resnici imeli kaj od čokolade, je potrebno uživati tisto bolj temno ter v omejeni količini. Priporoča se 30-45 gramov temne čokolade ali eno jušno žlico surovega kakava dnevno. Posegajte po čokoladi, ki vsebuje vsaj 60% kakava, saj boste le tako zaužili tudi visoke koncentracije antioksidantov, vlaknin in magnezija. Mlečna čokolada tovrstnih prednosti žal nima, saj vsebuje veliko maščobe in sladkorja, kar zmanjšuje pozitivne učinke. Seveda upoštevajte tudi predpisano količino, saj že ta vsebuje kar nekaj kalorij in maščob. Prevelike količine pa vodijo v povečano telesno težo!



Povzeto po Eat more chocolate!, dostopen

tukaj

.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ