Razlogi, zakaj se vam trening zdi težji kot običajno

Razlogi, zakaj se vam trening zdi težji kot običajno
26.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Se vam trening, ki ga običajno opravite brez težav zdi naporen? Preverite, kaj so lahko razlogi za to.

Dehidrirani ste
Ko so temperature višje, se več znojite, zato tudi potrebujete več tekočine. Že manjša stopnja dehidracije namreča lahko vpliva na vaš nivo energije. To pa tudi pomeni, da je lahko vaš tek slabši ali pa popolna muka. Da se težavam v prihodnje izognete, pazite, da boste čez dan popili dovolj, sploh pa kakšni dve uri pred treningo, če bo ta potekal pri višjih temperaturah.

Pretrenirani ste
Če trenirate večkrat tedensko in so vaši treningi težki med njimi pa nimate niti dneva počitka ali pa je tega premalo, vaše telo začne protestirati. Treningi postanejo vse slabši, prav tako pa vas lahko vse boli, hitreje zbolite, možne so tudi poškodbe. Kaj storiti? Upoštevajte pravilo, da je manj več in (vsaj začasno) zmanjšate količino in zahtevnost treningov ter več počivajte. V prihodnje pa poskrbite za to, da boste med treningi imeli dovolj časa za počitek. Le tako boste lahko trenirali dobro.

Pretiravali ste s sladkorjem
Sladkor vam morda res lahko pomaga dvigniti energijo, a če z njim pretiravate, ta naval energije prav hitro tudi upade, trening pa zato trpi ali pa ga sploh ne zmorete opraviti. Zato pred treningi raje posezite po prigrizkih, ki bodo energijo ohranjali na daljši rok. Kakšno uro pred vadbo si tako privoščite 30g polnovrednih ogljikovih hidratov in 15g beljakovin, to je, na primer grški jogurt s polnovrednimi kosmiči ali banano; kos kruha s koščkom piščančjih prsi.

Tisti čas v mesecu je
Bolečine, glavoboli, utrujenost in še kaj so znaki za PMS. Če ste obenem še pod stresom ali imate depresijo, so simptomi lahko še slabši. Običajno se padec energije v tem obdobju najbolj občuti kakšen teden pred menstruacijo, preneha pa, ko se začne krvavitev. Da bi težave omilili, se izognite sladki hrani, jejte po malem skozi ves dan in po potrebi in pogovoru z zdravnikom, uživajte vitamin B6 in magnezij.

Anemični ste
Telo uporablja železo za prenos kisika skozi telo, saj vam tako lahko srce in mišice dajo energijo, ki jo potrebujte za vadbo. Če se vam torej zdi, da nimate toliko energije kot običajno in ste obenem še nenehno utrujeni, je za to kaj lahko krivo pomanjkanje železa. Dokaz za to boste dobili po pregledu krvi, rešitev za težave pa boste dobili po pogovoru z zdravnikom. Običajno je dovolj že uživanje hrane, bogate z železom. Če so vaše težave hude, pa boste morali uživati tudi zdravila, s katerimi boste zopet vzpostavili ustrezen nivo železa v telesu.

Jemljete zdravila
Za zaspanost in utrujenost so lahko kriva tudi nekatera zdravila, tako tista brez, kot tista z receptom. To so antihistaminiki, zdravila za zdravljenje tesnobe in depresije ter tudi nekatera protibolečinska zdravila. Če torej menite, da so za vaše težave kriva zdravila, se pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom ter skupaj poskusite najti alternativa zdravila, ki vam takih težav ne bodo povzročala.

Povzeto po: 6 Surprising Reasons Your Workout Feels Harder, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ