Resnica o vajah za kurjenje maščob

Resnica o vajah za kurjenje maščob
26.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Če je nekaj označeno kot »kurilec maščob«, to še ne pomeni, da vam bo tudi pomagalo odpraviti maščobo tam, kjer želite.

Kaj pomeni kuriti maščobo?
Telo uporablja dva vira energije – ogljikove hidrate in maščobo, a v kakšni meri enega ali drugega od njiju se spreminja s tem, ko narašča raven vaše energije. Strokovnjaki pravijo, da 70-80% energije v času počitka prihaja iz maščobe, a bolj kot ste aktivni, vse več energije prihaja iz ogljikovih hidratov. Zato so nizko intenzivne vaje na splošno tudi poznane kot kurilci maščob. A to je le del resnice, saj lahko telo natrenirate, da postane bolj učinkovito pri porabljanju maščob v zameno za energijo. Torej maščobe postanejo gorivo za vašo aktivnost.

Drugi del enačbe
Če se vam izguba maščobe brez potenja zdi preveč dobra, da bi bila resnična, je to zato, ker je to res. Seveda lahko kurite višji odstotek maščobe pri vadbi z nižjo intenzivnostjo, ampak obenem porabljate tudi manj kalorij. Niso pa pomembne le kalorije, ki jih porabite med vadbo, temveč tudi kalorije, ki jih porabite po njej. Visoko intenzivna aktivnost namreč proizvaja večjo porabo kisika po vadbi, kar prispeva k večjemu kurjenju maščob. Če torej ena oseba opravi uro dolg lahkoten sprehod, druga pa 12 minuten visoko intenziven intervalen trening, bosta najverjetne obe pokurili isto količino kalorih med vadbo. V naslednjih 24-48 urah pa bo tista oseba, ki je opravila visoko intenziven intervalni trening imela večjo porabo kalorij. zato je najboljša vadba, ki jo posameznik, ki želi izgubiti maščobo, vadba, ki vključuje visoko intenzivne intervale.

Ste pripravljeni povečati intenzivnost?
Bi želeli povečati sposobnost telesa za kurjenje maščobe? V svoj načrt treningov vključite visoko intenzivno vadbo. Preverite, kako.

Tabata trening
Ta klasična intervalna vadba vas bo pripravila do tega, da boste 20 sekund delali na vso moč, 10 sekund pa boste počivali, nato pa vas čaka še vsaj osem ponovitev pri čemer vsaka serija ponovitev traja okoli štiri minute. V vsak set lahko vključite različne gibe kot so poskoki, plezalec, počepi itd.

Intervalni teki
Intervalen tek je tek pri katerem 3-5 minut tečete hitreje kot običajno, nato pa dve minuti hodite ali lahkotno tečete. To ponovite štiri do petkrat.

Sprinti
Sprinte boste najlažje izvajali na tekaški stezi ali kjerkoli kjer imate vsaj 100-150 metrov ravne in urejene površine. Vsaj 50m morate namreč preteči tako hitro kot le lahko, nato imate okoli minuto do dve počitka, zatem vajo ponovite in tako skupno vsaj petkrat.

Povzeto po: The Truth About Fat Burning Exercise, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ