S tekom lahko postanete tudi boljši vodja

S tekom lahko postanete tudi boljši vodja
14.03.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek ni dober le za zdravje in izboljšanje počutja, temveč vam lahko pomaga tudi na poslovnem področju. Z njegovo pomočjo ne boste postali le samozavestnejši, temveč tudi boljši vodja.

Ja, tek ima številne pozitivne učinke, a ne le na zdravje, temveč tudi na vaše poslovno življenje. Raziskave so namreč pokazale, da se je kar 400 žensk na vodilnih položjih v podjetjih EY Women Athletes Business Network in espnW v času študija ukvarjajo s športom. Zato so zaključili, da ukvarjanje s športom lahko pospeši vodstvene sposobnosti in karierni potencial pri ženskah. Avtorica članka 5 načinov, kako vas lahko tek spremeni v boljšega vodjo, Victoria Crawford, ki je tudi sama tekačicaje raziskala, v čem je hec.

Poznate svoj cilj in si ga tudi želite doseči
Mnogi tekači, tudi Victoria, na tek ne gledajo kot na obvezo, temveč kot na užitek. Seveda to ne pomeni, da so jim vsi treningi pri srcu, saj znajo tisti težki biti še kako neprijetni. A vseeno z njimi pride tudi občutek zadovoljstva, saj imate pred očmi cilj, ki ga želite doseči in za to tudi trdo trenirate. Še bolje je, če pri doseganju cilja niste sami, ampak imate pri tem sotrpine oziroma sotekače, katerih spodbuda je na dolgih treningih še kako potrebna, saj vas lahko spodbudi, da kljub naporom tečete še dlje.
In, ko smo že pri ciljih – vsak ima svojega, nekateri imajo za cilj izgubo telesne teže, drugi boljšo kondicijo, tretji pa si želijo preteči maraton. A ne glede na to, zakaj se trudite, če imate jasno vizijo o tem, kaj si želite doseči, da to vam, kot tudi vaši ekipi nek smisel, ki vam bo pomagal tudi skozi najtežje naloge.

Počasi in po pameti do cilja
Tekači se s treningi pripravljajo na to, da bodo na dan tekme tekli čim bolje in tudi tako hitro, kot bo le mogoče. A to ne pomeni, da bodo vsak dan tekli tako, ravno nasprotno. Treningi so si različni – včasih počasni, drugič hitri, tretjič kombinacija enega in drugega, saj se le tako gradi moč in vzdržljivost telesa ter nam omogoči, da bomo na dan D lahko najboljši. V poslovnem življenju se to kaže tako, da se na delo dobro pripravimo, da poskušamo vedno dati od sebe najboljše, da slavimo male zmage, da si privoščimo tudi počitek, ko ga potrebujejo in še kaj. Seveda na tak način ne boste na cilju čez noč, temveč malce kasneje, boste pa zato na cilj prišli suvereno in mirno, v svojem delu pa boste zagotovo nadpovrečno dobri.

Vedno gre za igro psihologije
Se vam je že zgodilo, da ste bili fizično dobro pripravljeni na tekmo, pa vseeno niste zdržali do cilja? To je zato, ker je psihična pripravljenost vsaj toliko, če ne še bolj pomembna kot fizična, kar zelo dobro vedo profesionalni športniki, ki jim na tekme pogosto pripravljajo tudi psihologi. Z njihovo pomočjo športniki predelajo vse možne scenarije, ki bi se jim med tekmo lahko zgodili in kaj bi v teh primerih lahko naredili.
Sicer pa je za to, da to lahko storite tudi zelo pomembno, da ste osredotočeni in prisotni v trenutku, da veste, kaj je vaše delo in da ste pripravljeni tudi na nepričakovano. Prav to je lastnost dobrega voditelja, ki pa mora na to pripraviti tudi svojo ekipo.

V tem ste na daljši rok
Za to, da bi dosegli svoj cilj, na primer pretekli maraton, so potrebni meseci treningov in tudi odpovedovanj. A mnoge to ne odvrne, da se ne bi tega podviga lotili še enkrat ali celo večkrat, saj jim je to v zabavo. Tako imenovana 'teorija zabave ', ki ta fenomen razlaga, pravi, da se tovrstno zabavo lahko razloži na tri načine, in sicer:
Zabava ob tem, ko to počnete (ko greste na zabavo ali na koncert)
Ni zabavno, ko to počnete, a je zabavno, ko to zaključite (na primer uspešno pretečete 10km)
Ni zabavno, ko to počnete, niti ni zabavno potem, a je dobra zgodba (strašljiva zgodba o tem, kako ste preživeli nevihto v gorah)

In kaj lahko vodje potegnejo iz tega? Predvsem to, da se v svetu in v poslu srečujemo s kompleksnimi izzivi na dolgi rok, ki nimajo hitrih rešitev, a sposobnost, da nanje pogledate tako, da vidite v njih nekaj dobrega na dolgi rok, je lahko nekaj zelo dobrega.

Vlagajte v skupnosti
Tek je sicer individualen šport, a okoli dobrega atleta je običajno tudi cela skupina ljudi, ki mu pomaga pri doseganju rezultatov. To pa pomeni, da si morate za uspeh zgraditi svoje omrežje, da bi si zagotovo podporo, ki bo ustrezala vam in da se boste nanjo lahko oprli, ko jo boste potrebovali – pa ne glede na to, ali gre tu za spodbudne besede, nasvete od trenerja ali prijateljsko konkurenco sotekačev. No, na poslovnem področju gremo lahko še dlje – ne zanašamo se le na ljudi, ki jih poznamo, ampak aktivno prispevamo k grajenju te skupnosti – tekaška skupnost nudi veliko takih primerov ljudi, ki drug drugemu dajejo, se podpirajo in spodbujajo. Voditelji, ki imajo izjemen vpliv na svet, ne glede na cilj, morajo biti sposobni zgraditi to skupnost in potegniti svoje zaveznike s seboj.

Prirejeno po: 5 ways running can make you a better leader, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ