S temi dejanji škodite teku

S temi dejanji škodite teku
12.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Številni dejavniki, ki vplivajo na vaše telo lahko škodijo vašemu teku.

Pretirano sedenje
Pretirano sedenje negativno vpliva na telo, med drugim tudi na kolke, ki jih med sedenjem držite v prisiljenem, upognjenem položaju. Posledica tega je, da se mišice v tem predelu skrajšajo in otrdijo, mišice v zadnjičnem predelu pa zamrejo in oslabijo. Med tekom se to kaže v tem, da boki niso ustrezno poravnani, poslabša pa se tudi naravno in močno gibanje med tekom. Da bi se težavam izognili, se potrudite, da se boste redno raztezali in izvajajte vaje, ki bodo okrepile ta del telesa.

Nepravilno sedenje
Nekoč smo sedeli vzravnano, sedaj pa sedimo vse bolj sključeno, z upognjenimi rameni in pokrčeno glavo. Posledica tega je pokvarjena telesna drža in slabši tek, saj, na primer ne moremo več rok normalno zavihteti nazaj. Težave lahko rešimo tako, da pred tekom roke večkrat zavrtimo nazaj, jih sklenemo za hrbtom, ramena pa potisnemo naprej. Če vam vaja povzroča težave, je vaše telo že zelo zategnjeno in bo potrebno več raztezanja ter vaj za krepitev telesa.

Neustrezna obutev
Ne le tekaški copati, tudi druga, neustrezna obutev, ki jo nosite vpliva na vaša stopala, ki s tem izgubijo zmožnost, da bi delovala kot bi naravno morala. Se pa težave lahko pokažejo šele pri teku. Preprečite pa jih lahko tako, da nosite obutev, ki stopalu nudi ustrezno podporo, prsti na morajo imeti dovolj prostora. Ni pa odveč, če kdaj pa kdaj hodite tudi bosi, da stopala zadihajo ter dobijo nazaj svojo naravno mobilnost in moč.

Prezaposlenost
Če želite teči dobro, morate to početi pogosto. Žal nam naš naporni tempo življenja pri tem ne dela ravno usluge. Med številni obveznosti je včasih kar težko najti čas še zase in za šport. A če želite kaj doseči, si morate postaviti prioritete in se odločiti, da boste trenirali redno. Le z rednimi treningi boste namreč imeli aerobno zmogljivost in mišično moč, da boste lahko tekli na dolge proge. Seveda pa morate kilometrino podaljševati postopoma in po pameti, da vam preide v kri. Pozabiti pa ne smete niti na proste dneve in počitek, da se telo regenerira in pripravi na nove izzive.

Povzeto po: 5 Ways You’re Sabotaging Your Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ