Si želite izgubiti kakšen kilogram?

Si želite izgubiti kakšen kilogram?
30.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Za izgubo telesne teže bo dovolj že, če se boste odrekli manjšim razvadam.

Če ste mislili, da boste izgubili kakšen kilogram, če zvečer ne boste jedli, ste se zmotili. Dietetiki namreč tiste, ki želijo izgubiti odvečno težo spodbujajo k temu, da večerjo vseeno zaužijejo, a ne prepozno, pred spanjem pa naj se izognejo prigrizkom. Strokovnjaki univerze Brigham Young so se odločili preveriti to teorijo. Zanimali so jih kratkoročni učinki omejevanja prigrizkov v večernem času na dnevno porabo kalorij, trend telesne teže in razpoloženje povezano s to prepovedjo. V študiji je sodelovalo 29 mladih moških, ki so jih prosili, da se dva tedna izogibajo uživanju karkšnih koli kalorij med sedmo zvečer in šesto zjutraj. V tem času so tudi morali beležiti vse, kar so zaužili čez dan ter tudi telesno težo, razpoloženje in nivo lakote. Dvem tednom pazljivosti, je sledil teden odmora, temu pa sta se sledila dva tedna, ko so se posamezniki vrnili v svoje običajno življenje. Vadbe posameznikom v tem času ni bilo potrebno izvajati.

In kakšni so bili rezultati? Povprečna izguba teže v dveh tednih, ko večernega prigrizka ni bilo, je bila okoli 0.40 kg; v drugem delu pa se jim je teža povečala za 0.6kg. Razpoloženje se v času omejevanja ni prav posebej spreminjalo, so pa bili posamezniki zjutraj veliko bolj lačni. Kar sicer ni nujno slabo, saj zaradi lakote tudi zaužijete najpomembnejši obrok v dnevu – zajtrk.

Kaj pa kalorije? Ko so se udeleženci študije izogibali uživanju hrane med sedmo zvečer in šesto zjutraj, so s tem zmanjšali svoj dnevni kalorični vnos za okoli 238 kalorij. Za kar je tudi posledica zgoraj navedena količina izgubljene telesne teže. So pa zato uživali znatno manj maščobe in le malce manj beljakovin ter ogljikovih hidratov.

Če želite tudi sami izgubiti kakšen odvečen kilogram, je najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo ta, da po večerji pač ne obiskujete več kuhinje in svojo pozornost preusmerite na druge stvari.

Povzeto po: This extremely simple nighttime trick can help you lose weight, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ