So ledene kopeli izguba časa?

So ledene kopeli izguba časa?
09.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Dr. Dennis Cronk, Wikimedia

Raziskave kažejo, da ledene kopeli morda niso ključ do boljšega okrevanja.

Športniki ljubimo in sovražijo namakanje v ledeno hladni vodi, saj ni prijetno, a je potrebno za hitro okrevanje po zahtevni vadbi. Pa je res?

Raziskava, objavljene v Journal of Sports Sciences, trdijo, da namakanje v hladni vodi nima koristi pri spodbujanju okrevanja. Študija, v kateri so po naporni vadbi ocenili 24 moških športnikov, je primerjala športnike, ki so se stali v hladni vodi in tisti, ki so v njej sedeli. Pred preizkusom in do 72 ur po testu so raziskovalci merili različne označevalce fiziološkega stresa, vključno z zakasnjeno bolečino v mišicah (DOMS – delayed onset muscle soreness).

»Obstajajo močni dokazi, ki kažejo na to, da se športniki po ledeni kopeli počutijo bolje, zato so tudi tako priljubljene,« pravi dr. Jonathan Leeder vodja študije z angleškega inštituta za šport. »Če objektivno izmerite, kako se po ledeni kopeli obnovijo indeksi, kot sta mišična moč in moč, so dokazi veliko manj prepričljivi, saj številne raziskovalne študije ne pokažejo nobenega učinka.« Pravzaprav, Leeder pravi, da novi dokazi kažejo na to, da bi ledena kopel lahko imela celo negativne posledice po vadbi. Hladna voda namreč zatre vnetja, ki so sicer del procesa popravljanja in prilagajaja, ki se ga potencialno ne bi smelo prilagajati. Iz tega razloga Leeder podpira ledene kopeli le v primeru tekmovanj, kjer je pomemben dejavnik dobro počutje, treningi pa niso v središču pozornosti.

Leeder, ki deluje tudi kot fiziolog za britansko kolesarsko ekipo, predlaga športnikom, da na treningu preskočijo ledene kopeli ter si namesto nje privoščijo malico in počitek. Meni da so za optimalno okrevanje športnikov pomembne te tri osnove: optimalna prehrana, spanje in počitek. Dobro periodiziran načrt vadbe, ki omogoča kvaliteten počitek, poleg ustreznega spanja in prehrane, je tako najboljša oblika okrevanja.

Povzeto po: Are Ice Baths A Waste Of Time?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ