Spite na slabi vzmetnici?

Spite na slabi vzmetnici?
24.01.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Se tudi vi zjutraj zbudite nenaspani, razboleni in z zamašenim nosom? Verjeli ali ne, za vse to in še kaj je lahko kriva vaša vzmetnica.

Kot športnik verjetno veste, kako pomemben je spanec, zato je še toliko bolj zoprno, če se zjutraj zbudite razboleni, nenaspani in sploh taki, da niste za nikamor. Strokovnjaki pravijo, da je za tovrstne težave kaj lahko kriva vzmetnica. Kako veste, da vam ne ustreza? Nekaj najznačilnejših znakov vam razkrivamo v spodnjih vrsticah ...

Zbudite se z zamašenim nosom
Pršice, insekti, ki s prostim očesom niso vidni in se hranijo s prahom, lahko povzročajo številne težave, kot so alergije, katerih simptomi so smrkanje, solzenje, srbenje v ustih in grlu in še kaj. Če se s temi simptomi po tem, ko zjutraj vstanete, soočate tudi sami, je za to kaj lahko kriva vaša vzmetnica. Da bi se težavam izognili, tedensko zamenjajte posteljnino, vzmetnico pa prekrijte s posebnimi prevlekami. Če tudi to ne bo pomagalo, pa staro vzmetnico odstranice in si nabavite protialergensko.

Imate nizek libido
Nizek libido ni le znak za stres ali težave s hormoni, temveč tudi znak pomanjkanja spanja. To se lahko zgodi tako zaradi pretoplega okolja v katerem spite, kot seveda zaradi neustrezne vzmetnice. Rešitev? Nekoliko ohladite prostor v katerem spite in si nabavite ustrezno vzmetnico.





Vse več imate težav s kožo
Pomanjkanje spanja povzroči dvig stresnega hormona kortizola, kar lahko poveča vnetje v telesu, s tem pa tudi težave s kožo, kot so akne, ekcemi, gube, izgubo elastičnosti in še bi lahko naštevali. Rešitev? Če je vaša vzmetnica stara, potem seveda potrebujete novo.

Težko zaspite
Merilo za kvaliteto spanja je tudi to, kako hitro, potem ko se uležete v posteljo, zaspite. Če to traja dlje časa, je, kot je pokazala študija Sleep Science (2015), kriva pretrda vzmetnica. Za boljši spanec naj bi bila namreč bolj primerna srednje trda, pri kateri so posamezniki, ki so prej potrebovali eno uro, da so zaspali, zaspali v le 21 minutah. Prav tako pa so se ob tovrstni vzmetnici po štirih tednih zmanjšale bolečine v vratu in hrbtu.

Tudi, če ponoči spite ste zjutraj tečni
Spite, a vseeno se zjutraj počutite tečni in nenaspani? Za to je morda kriva plesen ali bakterije v vaši vzmetnici, ki lahko povzroč tudi številne zdravstvene težave, med drugim tudi astmo. Če menite, da bi to bil lahko vzrok vaših težav s spanjem, potem tudi vas čaka nakup nove vzmetnice.

Povzeto po: 5 Signs You ’re Sleeping on a Bad Mattress, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ