Štirje Slovenci na zaključek serije Golden trail

Štirje Slovenci na zaključek serije Golden trail
24.10.2022 AVTOR: Uroš Buh

Portugalski otok Madeira gosti najboljše gorske tekače serije Golden trail, ki se bodo bodo v petih dneh pomerili na petih zaporednih etapah.

Golden Trail Series (GTS) je svetovna serija tekmovalnih tekaških trail prireditev, je nastala v organizaciji in s podporo znamke Salomon. Podobno kot pri UTMB je tudi namen serije Golden trail privabiti najboljše svetovne športnike na nekatere nove in v tekmovalnem smislu zanimive lokacije, kjer pa dolžine niso tako ekstremne. Tako so preizkušnje v povprečju dolge med 25 in 40km, s skupnim vzponom ponavadi okoli 1500vm, s čimer pa so nadvse zanimive tudi za amaterje, ki morda ne želijo nujno nastopati samo na ekstremnih razdaljah. Da se je serija zelo dobro prijela, priča vedno večje število udeležencev, med njimi pa so tudi nekatera največja imena svetovne gorskotekaške scene, npr. Kilian Jornet, Rémi Bonet, Nienke Brinkman in drugi.


Lokalna tekmovanja

Lani so v seriji uvedli zanimivo novost in sicer lokalne izvedbe tekem Golden trail national series(GTNS), kjer smo v naši regiji združeni s sosednjo Hrvaško. Pri nas je bila v začetku maja letos že drugič gostiteljica Ultra trail Vipava, v sklopu katere je potekala preizkušnja Legionar trail(30km), mesec dni kasneje pa so tekmovalci na Kočevskem outdoor festivalu tekmovali na preizkušnji Wolf trail(30km). Julija in septembra so potekale tekme na Hrvaškem in sicer na Risnjaku in na Učka trailu.

Serijo odlikujejo tudi denarne nagrade za prve tri tekmovalce v skupnem seštevku v moški in ženski absolutni konkurenci, poleg tega pa se avtomatsko kvalificirajo tudi na zaključek sezone Golden trail, ki je vsako leto na Madeiri.


Na Madeiri poleg tridesetih najboljših na svetu tudi Slovenci

Trideset najboljših tekmovalcev v seštevku GTS-a se avtomatsko kvalificira za nastop na etapni preizkušnji konec oktobra na Madeiri, povabilo pa prejmejo tudi najboljši trije tekači iz obeh kategorij iz nacionalnih serij. Pogoj je nastop na obeh izbirnih tekmah znotraj države, ki jo zastopajo. Letos potujejo na Portugalsko Špela Gonza (Salomon Slovenija), Špela Sajovic, Urban Jereb in Žan Žepič (Salomon Slovenija), kjer se bodo pomerili s tristo najboljšimi trail tekači na svetu. Tam bodo med 26. in 30. oktobrom nastopili na štirih razgibanih etapah s skupinskim štartom in pa pravo uro resnice – gorskim kronometrom, ki bo na sporedu tretji dan.

Več o dogajanju v prihodnjih dneh. V tekoči izdaje revije Tekač pa si lahko preberete intervjuja s Špelo Gonzo in Žanom Žepičem. Na voljo na vseh prodajnih mestih.



Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ