Tako kot spite, tako boste tekli

Tako kot spite, tako boste tekli
17.08.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Dolžina in kvaliteta spanca imata velik vpliv na naše telo ter tudi na njegovo zmožnost za kvaliteten trening.

Novinarka spletne strani Women's Running, Alison Barsalona, je preizkusila kako dolžina in kvaliteta spanca vplivata na njeno zmožnost za tek. Vemo namreč, da lahko že ena slaba noč spanja vpliva na našo zmožnost pomnjenja, koncentracijo in poveča apetit. Daljše obdobje pomanjkanja spanja pa lahko vodi tudi v bolj resne zdravstvene težave. Kako pa spanec oziroma pomanjkanje tega vpliva na našo zmožnost za trening? Vas zanima, kaj je ugotovila Alison? Pa poglejmo ...

Če imate otroke, se verjetno tudi vam, tako kot se Alison, zgodi, da se čez noč zbujate na uro ali dve, kajne? No, Alison se je po eni teh noči počutila kot zombi in niti kava ji ni pomagala, da bi prišla k sebi. Tek? Že tisti lahkoten jogging se ji je zdel kot nočna mora. Dihanje je bilo težko, potila se je še bolj, kot običajno, v hrib pa je komaj zmogla teči. Seveda v teku ni kaj preveč uživala, za spomin pa si je pridelala še razbolene mišice.

Kot je ugotovila avtorica članka je bil tek veliko boljši po šestih urah spanja. Njeno telo je bilo veliko bolj pripravljeno na napor, zato ni imela težav z dihanjem, tekla je z lahkoto, a zmerno. Po aktivnosti tudi ni imela bolečin v mišicah, opazila pa je, da jo je tek prijetno poživil in prebudil.

Seveda je najboljši tek prišel šele po devetih urah spanja, saj je bilo takrat telo spočito, regenerirano in polno energije. Tek je bil zato popolnoma drugačen ? lahkoten, hiter in pravi užitek. Poleg tega se je avtorica po njem počutila kot prerojena, pa tudi čez dan je imela več energije.

Kaj lahko iz tega razberemo? Da je spanec zelo pomembnen tako za naše dobro počutje, kot tudi za to, da treninge opravimo z lahkoto in brez težav.

Povzeto po: I Ran The Same Run After Different Amounts Of Sleep?s What Happened, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ