Tako plavanje krepi vaše telo

Tako plavanje krepi vaše telo
13.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Speedo/ Facebook

Plavanje krepi vaše telo in vas ohranja fit. Preverite, kako.

Ste poškodovani ali si po tednih zahtevnejših treningov in tekem želite tek, vsaj občasno, zamenjati z manj intenzivno vadbo, da razbremenite telo? Poskusite s plavanjem, ki ne bo obremenilo vaših sklepov, vseeno pa boste z njim razgibali in okrepili celo telo.

Je nizko intenzivna vadba
Če imate težave s sklepi ali celo kakšno poškodbo, morate zahtevno in visoko intenzivno vadbo dati na stran. Lahko pa zato izberete športe, ki za telo niso tako obremenjujoči. Plavanje vam bo pri tem v veliko pomoč. Raziskovalci finske univerze Jyvaskyla so ugotovili, da imajo vzdržljivostni trening v vodi dolgoročne učinke na regeneracijo sklepov. Posamezniki, ki so imeli operacijo kolena in so 12 tednov plavali, so imeli leto dni kasneje 32% boljšo raztegljivost mišic v kolenu in kar 50% boljšo upogljivost v primerjavi s tistimi, ki so okrevanje opravljali na suhem.

Pomaga pri regeneraciji poškodovanega živčevja
Če vam je zahtevna poškodba povzročila poškodbo živcev v nogah, lahko plavanje pomaga izboljšati regeneracijski proces. Študija v reviji Neural Plasticity je razkrila, da se poškodovali živci regenerirajo hitreje, in to že po 21 dneh plavalnega treninga. Študija obenem trdi tudi, da plavalne vaje v kateremkoli ciklu okrevanja obenem pomagajo tudi regeneracijskemu procesu.

Poveča moč kosti
Še en ugoden učinek plavanja je tudi ta, kot pravijo pri American Physiological Society, je ta, da poveča gostoto kosti, a brez, da bi imelo vpliv na sklepe. Nenehen upor vode namreč deluje enako kot vadba z utežmi, saj krepi kosti in mišice.

Gradi mišice za tek
Plavanja se nikakor ne bi smelo podcenjevati, ko je govora o treningu za krepitev telesa. Čeprav se zdi, da je gibanje v vodi preprosto, to ni čisto res. Voda je namreč za kar 800% gostejša od zraka, kar pomeni, da morajo mišice še veliko bolj delati kot na kopnem. Ker ste pri tem še v horizontalnem položaju, krepite tudi trup, z nenehnim gibanjem nog pa krepite tudi mišice od zadnjice navzdol. Tako pa tudi skrbite za mišično vzdržljivost, ki bo skrbela za moč med tekom.

Ohranja vas fit tudi, ko ne morete teči
Plavanje je odlična kardio vadba pri kateri vaše telo ne trpi nobenih obremenitev, vseeno pa v 30 minutah porabite toliko kalorij (kar 350), kot bi jih pri zmernem teku. Tudi zato je plavanje odlična vadba takrat, ko ne morete teči.

Je oblika aktivnega raztezanja
Pri rehabilitaciji je zelo pomembno, da skrbite za gibljivost telesa, kar vam omogoča plavanje. Je namreč nekakšen trening gibljivosti, pri katerem rotirate ramena, trup in mišice zgornjega dela telesa. Obenem pa prisilte kolke in meča, da se premikajo pod večjim uporom. Rezultat vsega tega je večja fleksibilnost in lažja vrnitev k teku po poškodbi.

Povzeto po: 6 ways swimming will injury-proof your body, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ