Tako tek koristi vašemu živčnemu sistemu

Tako tek koristi vašemu živčnemu sistemu
18.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Nove raziskave kažejo na to, da z rednim tekom mišice postanejo energetsko učinkovitejše.

Redna vadba, kot je tek, ima veliko koristi za srce in ožilje pa tudi za mišično maso in kostno gostoto. A kot pravi nova študija to še ni vse: z vadbo lahko okrepite tudi živčni sistem.

V raziskavi, objavljeni v reviji Nature Communications, je sodelovalo 63 zdravih posameznikov, od majhnih otrok do telesno neaktivnih starejših odraslih. Vsak prostovoljec je sodeloval v vrsti tekaških vaj, ki so ustrezale njegovi stopnji aktivnosti, bodisi v zaprtih prostorih na tekalni stezi bodisi na prostem. Raziskovalci so zabeležili električno aktivnost številnih mišic in količino sile, ki jo je telo izvajalo na tla. Nato so z algoritmom strojnega učenja ugotovili, kako deluje več mišic skupaj, kar se imenuje mišična sinergija.

Ugotovili so, da živčni sistem prilagaja ukaze za tek ter da so predhodne tekaške izkušnje dejansko bistveno spremenile te ukaze. Soavtor študije dr. Vincent Chi-Kwana Cheung, docent na šoli za biomedicinske znanosti na Kitajski univerzi v Hong Kongu, je povedal, da če trenirate dosledno, tako kot na maratonu, ne boste le izboljševali zdravja srca in psihične vzdržljivosti, ampak boste trenirali tudi osrednji živčni sistem. »To je zato, ker se človeški živčni sistem lahko nauči aktivirati mišice na način, ki proizvaja energetsko učinkovite oblike teka,« je razložil Cheung.
Cheung nadaljuje, da lahko mišične sinergije živčni sistem kombinira na različne načine. Več kot tečete, več kombinacij bodo ustvarili vaši možgani, kar bi lahko izboljšalo način, kako dobro se premikate. Na primer, udeleženci, ki so trenirali leta, so pokazali več mišične aktivacije in več sinergij. Dodal je še, da so prejšnje raziskave pokazale, da se te sinergije povečujejo z dejavnostmi, ki zahtevajo kompleksna gibanja, kot je balet, vendar raziskovalci niso pričakovali enake reakcije s tekom. »Pred eksperimentom smo pričakovali, da bodo mišične sinergije med treningom in tudi med skupinami z različnimi izkušnjami pri treningu ostale nespremenjene. A iskreno smo bili presenečeni, ko smo videli takšno izboljšanje živčevja in njegovo učinkovitost.«

Povzeto po: Here’s How Running Benefits Your Nervous System, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ