Teh poškodb raje ne zdravite sami

Teh poškodb raje ne zdravite sami
11.09.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Za majhne poškodbe se nam včasih sploh ne zdi smiselno iti k zdravniku, pa čeprav bi pri nekaterih to morali storiti.

Pri manjših poškodbah se tekači pogosto zdravimo sami. Malce počitka, hlajenje, raztezanje in krepitev prizadetega dela telesa, pa se poškodba nekako pozdravi. A včasih se zgodi, da se majhne in navidez nedolžne poškodbe, če jih ne zdravimo ustrezno, spremenijo v veliko večje poškodbe, ki nam prinesejo kup težav.

Žulji
Kar priznajte, da žulje pogosto predrete kar sami, pa čeprav vam vsakega ne bi bilo treba. A neprijeten pritisk, ki ga tekočina v njem povzroča, je pač nekako treba omiliti. Tukaj pa nastane težava, saj lahko s predretjem žulja pod kožo spustite tudi bakterije, kar lahko privede do infekcije. V tem primeru boste morali do zdravnika, ki vam bo predpisal antibiotik, s katerim boste težavo odpravili.

Poškodbe pavca
Najpogostejša poškodba pavca nastane zaradi neustrezne velikosti tekaških copat, kar privede do počrnelih nohtov, ki lahko tudi odpadejo. A nikakor jih s prsta ne vlecite sami, temveč raje poiščite strokovno pomoč, da ne poškodujete nohtne posteljice ali da ne pride do infekcije.

Zvin gležnja
Če je zvin resen in ga ne sanirate kot je treba, to lahko vodi v še hujše težave s prizadetim gležnjem. Zato je zvin včasih potrebno pokazati zdravniku, ki bo ocenil, kako huda je poškodba in vam povedal, kako jo odpravite.

Bolečine v mišicah
Bolečine v mišicah po zahtevnih treningih niso nič nenavadnega, a če so ves čas prisotne, je to zadosten razlog, da se oglasite pri zdravniku. Včasih bolečine v mišicah namreč lahko nakazujejo tudi na druge zdravstvene težave, ki jim sami ne boste mogli priti do dna.

Bolečine v stopalih
Tudi za bolečine v stopalih ne bo vedno dovolj le počiteh in hlajenje, saj bolečine lahko včasih pomenijo tudi bolj zoprne poškodbe, kot so stresne frakture. Te pa boste sami seveda težko odkrili, a če jih ne boste, si lahko nakopljete še večje težave. Zato bo pri neprijetnih in dlje časa trajajočih bolečinah v stopalih obisk pri zdravniku nujen.

Povzeto po: 5 Injuries That You Shouldn ’t Treat Yourself And Require A Doctor, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ