Tek ugodno vpliva na možgane

Tek ugodno vpliva na možgane
26.07.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek ima številne pozitivne učinke na telo, med drugim ugodno vpliva tudi na možgane, saj vam omogoča, da se počutite mirnejše, srečnejše in bolj osredotočene. Učinke nanje pa pušča tudi na dolgi rok, kakšne, pa vam izdamo v nadaljevanju.

Nova študija, ki je preučevala povezavo med tekom in delovanjem možganov je razkrila, da ima tek nanje ugodne učinke tudi na dolgi rok. Študija, objavljena v medicinski reviji Ameriške Akademije za Nevrologijo, pravi, da je slabo stanje krvožilja v srednjih letih povezano z veliko manjšimi možgani kasneje v življenju. Krčenje možganov je namreč naravna posledica staranja, v kombinaciji s slabim zdravjem, pa se to stanje še poslabša. S tem se poveča tudi možnost za slabšanje kognitivne funkcije in poveča možnost za demenco.

V študiji Framingham Offspring, izvedeni med leti 1979 in 1983, je bilo udeleženih 1500 udeležencev, starih okoli 40 let. Ti so opravili test na tekaški stezi, pri kateri so tekli z 85% maksimalnega srčnega utripa oziroma do izčrpanosti. Skoraj 20 let kasneje, med leti 1998 in 2001, pa so posameznike ponovno testirali in opravili tudi slikanje možganov. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so imeli maksimalno porabo kisika (VO2 max) pod 39mL/kg/min, manjši volumen možganov 20 let kasneje. Tisti, ki so izvajali aktivnosti, ki so krepile krvožilje, pa so s tem imeli manj težav, saj tako zagotovijo, da v možgane prihaja več krvi in tudi kisika.

Povzeto po Running protects your brain for the long haul, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ