To običajno prehransko dopolnilo bi lahko pospešilo vaše okrevanje

To običajno prehransko dopolnilo bi lahko pospešilo vaše okrevanje
16.08.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Nove raziskave kažejo, da bi to prehransko dopolnilo lahko preprečilo izgubo mišic v času, ko zaradi poškod ne morate trenirati.

Običajen dodatek, ki ga najdete v kateri koli lekarni, je lahko vaše skrivno orožje za okrevanje, ko ste poškodovani: omega-3 namreč lahko prepreči izgubo mišic, ko morate vadbo zaradi poškodb postaviti na stran, je pokazala nova študija FASEB Journal predlaga.

V študiji so raziskovalci ločili majhen vzorec 20 zdravih mladih žensk v dve skupini: ena skupina je vzela dnevni, 5-gramski odmerek dodatka omega-3, kontrolna skupina pa enako količino dnevnega dodatka sončničnega olja.

Po štirih tednih uživanja dodatka so imeli udeleženci dve noči imobilizirano po eno nogo s pomočjo kolenskega steznika. V teh dveh tednih udeleženci niso telovadili in jim je bila dovoljena le normalna vsakodnevna telesna aktivnost, na primer hoja. To je precej posnemalo, kako bi se obnašali, če bi imeli poškodbo, ki omejuje gibanje in onemogoča vadbo. Po imobilizaciji so se udeleženci vrnili k običajni vsakodnevni dejavnosti in telovadbi za dvotedensko obdobje okrevanja.

Ko so raziskovalci nato merili velikost in maso mišic, so odkrili, da je dodatek omega-3 učinkovit pri zmanjševanju izgube mišične mase zaradi neuporabe: dodatek je upočasnil hitrost izgube mišic v času imobilizacije v primerjavi s tistimi, ki so jemali sončnično olje.

Pri ljudeh, ki so jemali sončnično dopolnilo, se je mišična masa do konca študije zmanjšala za 6 odstotkov, medtem ko udeleženci, ki so jemali omega-3, v obdobju imobilizacije ali okrevanja niso opazili nobenih pomembnih sprememb. Skupina omega-3 je prav tako opazila, da sta se njihov obseg in masa mišic do konca v celoti povrnila na raven pred imobilizacijo, medtem ko se kontrolna skupina ni.

To je lahko zato, ker omega-3 povečujejo hitrost nečesa, kar se imenuje sinteza mišičnih beljakovin, je povedal avtor študije Chris McGlory, doktor znanosti z Univerze McMaster v Kanadi. To pomeni, da pomaga pri proizvodnji beljakovin, ki telesu pomagajo pri izgradnji in obnovi mišic.

Medtem ko raziskovalci še nimajo priporočene količine rib ali omega-3 maščobnih kislin, ki bi pomagali pri okrevanju mišic, dodajanju omega-3 dodatkov ali pa le, da bi zaužili več hrane, kot so lososova ali lanena semena ne bo škodilo. Poleg tega, da je omega-3 maščobna kislina potencialna pomoč pri okrevanju mišic, je bistvena tudi za zdravje srca, pljuč in sklepov ter lahko pomaga krepiti imunski sistem.

Povzeto po: According to new research, this common supplement that might boost your recovery, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ