To se zgodi vašemu telesu med tekom maratona

To se zgodi vašemu telesu med tekom maratona
10.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Dolgi tek kot je maraton ima velik vpliv na vaše telo. Preverite, kaj vse se vam med in po takem teku lahko zgodi.

Lahko vam bolj intenzivno teče iz nosu
Študija, objavljena v reviji Journal Annals of Allergy, Asthma and Immunology je razkrila, da kar 56% tekačem med tekom na daljše proge veliko bolj intenzivno teče iz nosu. Razlog za to je rinitis, ki ga povzroči vadba. Ko več dihate, nos postane hiperaktiven, sluznica znotraj nosu pa tvori sluz, ki jo pogosto spremlja vodni izcedek.

Za kratek čas se boste zmanjšali
Da, res je, med maratonom boste izgubili skoraj pol centimetra višine. Po poročanju Journal of International Medical Research je ta izguba višine posledica tako napenjanja hrbtnih mišic v napornih razmerah kot tudi izgube tekočine med medvretenčnimi diski. A brez skrbi, to je le začasno, vaša višina se bo vrnila, ko boste telesu povrnili tekočino.

Morda boste dobili krče
Krči so ena najpogostejših težav na maratonskih tekih. Čeprav nihče zares ne ve, zakaj nekateri tekači dobijo krče, drugi pa ne, so mnogi mnenja, da gre za živčno-mišično težavo, ki je posledica napake v refleksu med mišico in hrbtenjačo. Na dan tekme je krč pogosto posledica prehitrega začetka, zato se, če čutite, da bi se lahko zgodil, čim prej ustavite in raztegnite, da vam ne bi bilo treba prehitro posloviti od teka.

Morda vam bo slabo
Po pretečenem maratonu se boste prvo želeli zapoditi k hrani in pijači, a vaše telo se verjetno ne bo strinjalo z vami. Kar naenkrat se boste začeli počutiti slabo in na hrano še pomisliti ne boste mogli. Študija iz leta 2008, objavljena v American Journal of Physiology, je pokazala, da je 60-minutnen trening na tekalni stezi povečala količino peptida črevesnega hormona YY, zaviralca apetita in potlačenega aciliranega ghrelina, stimulansa za apetit.

Nohti na palcih vam bodo počrneli ...
Obstajajo trije različni razlogi, zakaj lahko palec počrni – to so premajhni čevlji; noht, ki je prepogosto v stiku s steno čevlja; ali tekač, ki se s prsti močno oprijema med tekom. Vendar se zgodi, da je rezultat enak - krvne žile pod nohtom se bodo odprle, zaradi česar se bo razlila kri (ki je pod neprozornim nohtom videti črno) v predel med nožno posteljo in nohtom.

... ali odpadli
Ko smo že pri nohtih - ko se koža pod črnim nohtom začne zdraviti, bo noht umrl in odpadel. A brez skrbi, prav kmalu vam bo zrasel nazaj.

Vaša stopala bodo razbolena
Ja, vašim stopalom je uspelo prestati večmesečni trening, a stalno trkanje drobnih krvnil žil v stopalih med maratonom kaj lahko pomeni upad ravni rdečih krvnih celic. Zato po maratonu počivajte in poskrbite, da boste dobili obilo hrane, bogate z železom, kot so meso, tofu in zelena zelenjava.

Izgubili boste od 2-5kg tekočine
Večina ljudi bo ciljno črto prečkala lažja, kot so jo začeli, krivec za to pa je izguba telesne tekočine. Po tekmi bi jo morali počasi pridobiti nazaj, in sicer tako, da na uro spijete nekje 500ml tekočine vse dokler vaš urin spet ne postane svetel.

Počutili se boste genialno
Tek povečuje raven pozitivnih nevrotransmiterjev, kot so endorfini; norepinefrin, ki je odgovoren za budnost; in serotonin, ki pomaga uravnavati razpoloženje. Poleg tega tek postavlja možgane v stanje 'alfa valov', ki so povezani z občutki mirnosti in dobrega počutja. Obenem so raziskovalci z univerze v Illinoisu ugotovili tudi, da 30-minutna vadba povzroči do 10-odstotno izboljšanje kognicije ali pa je učinkovitejša pri predelovanju problemov.

Naslednji dan boste komaj hodili po stopnicah
Ne glede na to, ali boste pretekli maraton hitreje ali počasneje, bo vaš ritem tekaškega dne najverjetneje vseeno hitrejši od ritma na treningih. Zato je velika verjetnost, da vas bo naslednji dan po tekmi vse bolelo. Ko povečate tempo namreč kopičite mlečno kislino v mišicah, kar povzroči prezgodnjo utrujenost. Poleg tega dodatni kilometri povzročijo mikro raztrganine v mišicah, ki se verjetno od treninga še niso popolnoma zacelil. Zato se kaj lahko zgodi, da bodo naslednjih nekaj dni po maratonu stopnice za vaše noge misija nemogoče.

Pokurili boste ogromno kalorij
Povprečni tekač med maratonom pokuri približno 2600 kalorij, zato je najbolje, da že pred tekmo zaužijete dovolj ogljikovih hidratov in beljakovin.

Povzeto po: 14 things that happen to your body when you run a marathon, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ