To so najpogostejše poškodbe maratonskih tekačev

To so najpogostejše poškodbe maratonskih tekačev
08.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Salomon/ Facebook

Nova študija razkriva, da se šprinterje in tekači na dolge razdalje spopadajo z različnimi poškodbami.

Če so vaje za moč tisti del treninga, ki vam ni najbolj ljub, potem vas bo študija, objavljena v reviji British Medical Journal o poškobah elitnih atletov zagotovo prepričala v to, da boste od sedaj naprej brez težav krepili svoje noge, še posebej od kolen navzdol.

Študija je analizira podatke 14 mednarodnih prvenstev med leti 2007 in 2018, da bi videli, kakšne vrste poškodb so prizadele atlete, ki so na njih sodelovali. Od 8925 moških tekačev in 7614 ženskih tekačic, so poročali o 928 poškodbah pri prvih in 597 poškodbah pri drugih. In če so bile poškodbe stegenske mišice najpogostejše pri sprintih, tekačih čez ovire in tekmah v hitri hoji; so bile pri teku na dolge proge pogoste poškodbe spodnjega dela nog.

Rezultat niti ni presenetljiv, glede na to, kakšno silo doživljajo noge pri teku. Številne študije so tudi pokazale, da ko hodite, je udarna sila, ki gre skozi vaše noge od 1-1,5kratnik vaše telesne teže. Ko pa tečete, ta številka poskoči na 3-4kratnik vaše telesne teže, in to korak za korako. Dejavnik v tem vašem »nenavadnem« koraku in vseh mišicah, ki skladno delujejo, da bi absorbirale šok, stabilizirale preostalo telo in pomagale pri premiku naprej. Tako lahko vidite, da je ključnega pomena, da poskrbite za spodnji del telesa, saj se le tako lahko izognete daljšim obdobjem, ko zaradi poškodb ne bi mogli biti aktivni.

Povzeto po: Study reveals most common injury in marathon runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ