To so razlogi, zakaj bi morali že za zajtrk uživati beljakovine

To so razlogi, zakaj bi morali že za zajtrk uživati beljakovine
24.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: FAGE/ Facebook

Sitost ni edini razlog za uživanje beljakovin.

Uživanje beljakovin je zelo pomembno zaradi več razlogov – poleg tega, da ohranjajo vašo mišično maso oziroma mišice pomagajo graditi, boste ob zadostni količini zaužitih beljakovin tudi bolj siti. Pomembne pa so tudi takrat, ko želite izgubiti odvečno telesno težo. Po nekaterih raziskavah namreč kar 78% ljudi, ki izgubijo odvečne kilograme in obdržijo željeno težo, vsako jutro za zajtrk uživa beljakovine in to vsaj 30g. Zakaj je to dobro?

Ker poveča sitost
Zajtrk, ki vsebuje zadostno količino beljakovin (vsaj 30g), pomaga pri upočasnitivi hormona grelina, ki sicer spodbuja občutke lakote. Obenem pa boste po zaužitju večje količine beljakovin tudi dlje časa siti.

Ker pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in pri vzdrževanju željene teže
Če boste po zajtrku siti, boste manj posegali po hrani, to pa pomeni, da boste lažje izgubili odvečno telesno težo in želeno težo tudi lažje obdržali.

Ker pomaga obvladati krvni sladkor
Premalo beljakovin in preveč ogljikovih hidratov dvigne krvni sladkor, kar ima za posledico nenehno lakoto. Povečan vnos kalorij pa pomeni, da se bodo sčasoma začeli nabirati tudi odvečni kilogrami. Da se to ne bi zgodilo, za zajtrk povečajte količino beljakovin ter tem v malo manjši količini dodajte polnovredne ogljikove hidrate.

Ker poveča energijo
V obrok pred treningom je smiselno vključiti tudi nekaj beljakovin, saj boste zaradi njih bolj siti, obenem pa vam bodo dale dodatno energijo za trening. Nenazadnje pa bodo prispevale tudi k gradnji mišičnega tkiva.

Povzeto po: 4 reasons you should eat protein at breakfast, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ