Trening z bolečino – kdaj in če sploh?

Trening z bolečino – kdaj in če sploh?
28.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fabletics/ Facebook

Navdušeni tekači se včasih težko odrečejo treningom in vztrajajo, pogosto tudi kljub bolečinam. A kdaj in če sploh je trening z bolečino mogoč?

Pogost slišimo tisti znan slogan »Bolečina je začasna, slava pa večna.« Visoko motivirani in ciljno usmerjeni športniki, ga jemljejo skrajno resno, celo tako zelo, da trenirajo utrujeni in tudi z bolečinami. Res pa je, da ni vsaka utrujenost usodna, kot tudi ni usodna vsaka bolečina. Včasih je gibanje kljub utrujenosti lahko poživljujočei, skozi blage bolečine pa je mogoče trenirati. A ker je meja tanka, poglejmo, kako prepoznate opozorilne znake?

  • Ostra bolečina v kosti, ki je zelo specifična, se povečuje s pritiskom in preprečuje zmožnost doskoka na nogo lahko nakazuje na stresno frakturo.
  • Ostra bolečina v sklepu, še posebej, če v skladu s to prihaja tudi do nestabilnosti.
  • Bolečina, ki se slabša in se ne odziva na počitek, hlajenje z ledom, povezovanje in privzdigovanje uda.
  • Bolečina, ki traja nekaj dni. Zapozneli prihod bolečin v mišicah običajno traja le kak dan ali dva po zahtevnem treningu.
  • Če se vam skozi treningom vaša zmogljivost peša ali opažate, da vse pogosteje posegate po protivnetnih zdravilih, je čas, da poiščete zdravniško pomoč.

Povzeto po: What Kind of Pain Is OK to Train Through?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ