Trenirajte kot elita

Trenirajte kot elita
16.05.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Načrtov za uspešen trening je veliko, a le malo je takih, ki vas pripeljejo do izjemnih rezultatov. Zato smo pogledali, kako trenirajo športniki, ki na tekmovanjih redno stojijo na najvišjih stopničah.

Kolegi s spletne strani Runner 's World so pod drobnogled vzeli študijo norveških raziskovalcev, ki je preučevala treninge in dosežke na tekmah 11 olimpijskih in svetovnih prvakov v XC smučanju in biatlonu. Zanimalo jih je namreč kaj so delali v tistih obdobjih, ko so dosegali najboljše rezultate.Študija je sicer izjemno dolga in natančna, mi pa se bomo osredotočili le na tistih nekaj ključnih detajlov, ki so športnikom pomagala stopiti na najvišje stopničke.
Pa poglejmo, koliko časa so športniki trenirali za dosego odličnih rezultatov. Smučarji, na primer so v letu pred svetovnim prvenstvom trenirali kar 800 ur na 500 različnih treningih. Seveda je smučanje težko primerjati s tekom, saj se pri vsakem športu bremenijo različne mišične skupine. Zato so smučarske treninge v študiji primerjali tudi s tekaškimi in ugotovili, da tekači trenirajo le nekoliko manj, in sicer med 500-600 urami na leto. Jasno pa je, da atleti v teh časih za dosego izjemnih dosežko trenirajo še veliko več kot so pred leti.
Če pod drobnogled vzamemo kako so trenirali, pa raziskovalci navajajo, da so jih je bilo kar 90% opravljenih pod laktatnim pragom, 10% pa nad njim.
Največjo razliko pa je bilo zaznati v zmanjševanju volumna treninga v tednih pred tekmo. Volumen treningov naj bi se po različnih študijah začel zmanjševati dva tedna pred tekmo in sicer za 40-60%, a praksa je nekoliko drugačna. Športniki so volumen treninga zmanjšali za 24%, in sicer šest tednov pred svetovnim prvenstvom. Dva tedna pred tekmo, pa so nivo spustili še za 9%. 
Nenazadnje pa so raziskovalci pogledali še, koliko počitka so si športniki privoščili. Žal ga je bilo bolj malo, in sicer so si trije atleti od enajstnih počitek privoščili šele v zadnjih petih dnevih pred tekmo. Deset od enajstih atletov pa je 48 ur pred tekmo za svetovno prvenstvo izvedlo še visoko intenzivni trening.

No, ne glede ali boste trenirali v skladu z zgoraj omenjenimi dejstvi ali ne, vam priporočamo, da vseeno vedno poslušate svoje telo. Nenazadnje je vsak posameznik svet zase in ve, kako deluje njegovo telo, kaj je zanj najbolje in kako bo dosegel svoj cilj. Ob tem pa je tako kot trening zelo pomemben tudi počitek, saj se takrat telo regenerira, kar vam omogoči kvalitetne treninge v naprej.

Povzeto po: How the gold medalists trained, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ