Ugodni učinki večerne vadbe

Ugodni učinki večerne vadbe
20.06.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Nekateri radi vadijo zjutraj, drugi čez dan, tretji pa v večernih urah. In čeprav mnogi menijo, da vadba v poznih urah poživlja in zato moti spanec, to ni čisto res. Preverite, zakaj.

Nove raziskave iz Avstralije so pokazale, da vadba v zgornjih večernih urah, tudi ko je zelo poživljajoča, kot na primer visoko intenzivni intervalni trening, ne vpliva na spanje. Udeleženci raziskave, ki so vadili med sedmo in osmo zvečer, so kljub vadbi ponoči namreč spali enako dolgo kot takrat, ko so vadili zjutraj. Zanimivo je tudi to, da so vadbe v zgodnjih večernih urah tudi zmanjšale količino hormona ghrelina, ki je povezan z apetitom. Zato ne boste le dobro spali, temveč tudi manj jedli. A kako vadbo vključiti vsak dan, da boste tudi redno vadili? Preverite ...

Najdite si motivacijo
Da bi dosegli in uživali v učinkih vadbe, morate tudi redno vaditi, kar ni vedno lahko. Zato tudi morate imeti dobro motivacijo. Razmislite, zakaj vadite, kaj dobrega vam vadba prinaša in kako se po njej počutite. Prav ta vrednost vadbe oziroma njeni pozitivni učinki na vaše fizično in duševno zdravje, vam bodo pogosto v pomoč, da se boste lažje premaknili iz cone udobja in izbrali miganje namesto ležanja na kavču.

Vadba naj bo sestavni del vašega vsakdana
Če niste tip, ki se brez težav pripravi do vadbe, boste poleg motivacije potrebovali še dodatno spodbudo za to, da boste od želja prišli k dejanjem. To storite tako, da si vadbo preprosto umestite v dnevni oziroma tedenski urnik, da kasneje ne bo izgovorov, da niste imeli časa.

Dajte vadbi prednost
Če vidite, da se, ko pridete po službi domov, težko spravite spet od doma na telovadbo ali na tek, poskusite to storiti takoj po službi, po možnosti še preden pridete domov. Ko boste z vadbo opravili, pa se boste lahko brez slabe vesti vrnili domov in se posvetili drugim obveznostim in družini.

Povzeto po: The benefits of evening exercise, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ