Vadba je odgovor na bolečino v obdobju mesečnega perila

Vadba je odgovor na bolečino v obdobju mesečnega perila
01.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Nova študija meni, da bi odgovor na bolečino v tistih dnevih v mesecu lahko bila prav vadba.

Globalna raziskava aktivnih žensk je pokazala velik pozitiven vpliv gibanja na simptome menstrualnega ciklusa. Raziskovalci z univerze St Mary's in FitrWoman so analizirali odzive več kot 14.000 žensk na Stravi z vsega sveta in ugotovili, da je 78% ugotovilo, da gibanje zmanjšuje simptome njihovega mesečnega perila.

Vas lahko tek s menstruacijo upočasni?

88% anketiranih žensk je menilo, da je bila njihova vadba slabša med menstrualnim ciklusom. Pa vas lahko menstruacija, ki jo dobite na dan tekme upočasni? Z eno besedo, ne. Paula Radcliffe je leta 2002 v Chicagu podrla svetovni rekord, potem ko je v zadnji tretjini dirke trpela zaradi krčev. Uta Pippig je leta 1996 prav tako zmagala na bostonskem maratonu, pa čeprav ji je kri tekla po nogi, ko je prečkala ciljno črto. In po mnenju 14-kratne maratonke in ginekologinje Julie Levitt, veliko žensk doseže najboljše rezultate prav med tekom v času mesečnega perila.

Pravzaprav je vaše telo bolje pripravljeno na učinkovitejše delovanje v času mesečnega perila. Med menstruacijo - ne glede na to, ali gre za naravno krvavitev ali ko do nje pride z uporabo kontracepcijskih placebo tablet - so ravni estrogena in progesterona v telesu najnižje, zaradi česar ste bolj biološko nevtralni / androgini / moški, pravi Levitt. Vaše telo ve, da ne bo zanosilo, zato njegovi sistemi niso osredotočeni na to, da bi maternico spremenili v inkubator. Vaše telo lahko počne kaj drugega, kot da naredi dojenčke - vključno s tekom. Zato telo lažje pretvori ogljikove hidrate v energijo, preprečuje pregrevanje in vam pomaga pri okrevanju.

Arhitekt študije, vadbeni fiziolog dr. Georgie Bruuinvels, je dejal: »Resnično sem navdušen, da lahko izvajam raziskave v tem obsegu - kar bi bilo nemogoče brez dostopa do neverjetne skupnosti aktivnih žensk na aplikaciji Strava - in upam, da bodo rezultati pomagali ženskam po svetu. Želeli smo začeti pomemben pogovor o gibanju, menstrualnem ciklusu in drugih dejavnikih življenjskega sloga, ki bodo vsem ženskam omogočili, da delajo s svojim telesom in ne proti njemu. Želimo, da se ženske počutijo udobno, ko razpravljajo o nečem, kar je povsem normalno in naravno.«

Povzeto po: Exercise is the answer to period pain, new study suggests, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ