Vadba nas dela pametnejše

Vadba nas dela pametnejše
08.07.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Kot pravijo raziskave, vzdržljivostna vadba pomaga možganom delovati s polno paro in izboljšuje kognitivne sposobnosti.

V reviji Medicine & Science in Sports & Exercise so objavili zanimivo raziskavo, ki so jo izvedli raziskovalci univerze Teksas v Austinu (Teksas, ZDA), pri kateri so želeli določiti povezavo med kardio vadbo in kognitivnimi sposobnostmi pri posameznikih v srednjih letih. V študiji je sodelovalo 59 odraslih v starosti od 43 do 65 let, 32 od teh jih je izvajalo vzdržljivostno vadbo, 27 pa se jih je z vadbo ukvarjalo manj kot eno uro na teden. Vadba je sicer vključevala srednje do zahtevne treninge aerobike štirikrat tedensko oziroma sedem ur na teden.

Kot so pokazali rezultati, se je skupina, ki je pridno vadila, bolje odrezala na spominskem testu in je imela tudi boljše kognitivne sposobnosti. To pa zato, ker, kot pravijo strokovnjaki, se z redno vadbo izboljša pretok krvi do možganov in v njih.

Sicer so bili aktivni posamezniki, ki so bili vključeni v raziskavo, povečini tekači, a strokovnjaki pravijo, da na krvožilje in kognitivne sposobnosti enako dobro vplivajo tudi druge vrste vadbe, kot so aerobika, plavanje, kolesarjenje in še kaj.

Ker pa vemo, da se tako spomin kot tudi kognitive sposobnosti z leti slabšajo, je to, da ima šport nanje tako ugoden vpliv, razveseljiva. Zato strokovnjaki, še posebej ljudem v srednjih letih, priporočajo, da naj se le redno ukvarjajo s športom.

Prirejeno po: Exercise makes you smarter as you age, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ