Vadba ščiti vaše možgane, četudi veliko sedite

Vadba ščiti vaše možgane, četudi veliko sedite
02.10.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Nova študija pravi, da vaš vsakdnevni tek ohranja možgane zdrave, četudi drugače veliko sedite.

Verjetno veste, da je posedanje škodljivo za zdravje, kajne? A dobra novica je, da nedavne raziskave prinašajo nekaj dobrih novic za tiste, ki zaradi narave dela veliko sedite. Če kljub temu vsak dan vadite, to ugodno deluje na vaše možgane. To pa zato, ker pomaga možganski skorji - najbolj zunanji plasti – da ostaja debela in zdrava. S starostjo se sicer skorja naravno stanjša, to je proces, znan kot tanjšanje korteksa, ki je povezan s starostnim upadom kognitivnih sposobnosti, zlasti kadar se pojavi v čelnih in časovnih režnjah, ki so odgovorne za spomin, pozornost in načrtovanje. Raziskave kažejo, da lahko to tanjšanje preprečite na nekaj načinov. Eden je z redno zmerno do močno fizično aktivnostjo, kot je tek; drug pa je omejevanje sedenja. Manj jasno je, ali lahko vadba ščiti pred tem tanjšanjem ne glede na sedenje.

Da bi prišli zadevi do dna, je skupina znanstvenikov iz Britanske Kolumbije izmerila stopnjo aktivnosti, sedeče vedenje in debelino skorje pri 30 odraslih s povprečno starostjo 61 let, ki so bili vključeni v drugo študijo o povečanju gibanja in zmanjševanju sedečega časa pri odraslih z artroza kolena. Raziskovalci so sedem dni spremljali gibanje in sedentarni čas udeležencev s pomočjo fitnes sledilcev in z MRI skeniranjem merili njihovo debelino skorje. Skupina je vsak dan imela povprečno 70 minut zmerne do močne telesne aktivnosti, sicer pa skoraj 12 ur na dan ni delala nič bolj napornega kot brala knjige ali brskala po spletu zunaj vsakodnevne vadbe. Ko so raziskovalci drobili podatke in primerjali preglede možganov, so ugotovili, da je visoka stopnja telesne aktivnosti povezana z večjo debelino skorje, zlasti v čelnih predelih, ne glede na njihov sedeči čas. Med manjšo debelino ali redčenjem in večjo količino sedenja ni bilo povezave. 

Sedenje je na splošno slabo za vaše zdravje in bi ga bilo treba čim bolj omejiti, to je dobra novica za ljudi, ki so zaljubljeni za mizo ali druga sedeča dela. »Ena od možnih razlag je, da večje količine MVPA [zmerne do močne telesne aktivnosti] zagotavljajo močan nevroprotektivni odziv, ki blaži negativne posledice preveč SV [sedečega vedenja],« so avtorji študije zapisali v Medicine & Science in Sports & Exercise. Če z redno vadbo ohranjate skorjo debelo, vam to lahko pomaga ubraniti demenco in bolezni možganov. V skladu s študijo in  z upoštevanjem veljavnih smernic vadbe, ki trajajo vsaj 150 minut na teden - manj kot pol ure na dan - zmerne do zahteve vadbe se zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen za do 38 odstotkov.

Za referenco – kot zmerna do zahtevna vadba je opredeljena koli aktivnost, ki dvigne vaš metabolizem vsaj trikrat bolj, kot je v mirovanju (kar je opredeljeno kot 1 presnovni ekvivalent ali MET). Tek s hitrostjo 10 minut na kilometer in pol ima vrednost 9,8 MET, kar pomeni, da vas prisili, da porabite približno 10-krat več kisika kot pri mirovanju. Torej tudi ti enostavni teki lahko pomagajo ohranjati možgane zdrave.

Povzeto po: Exercise Protects Your Brain Even If You’re Otherwise Sedentary, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ