Vam med tekom zatekajo roke?

Vam med tekom zatekajo roke?
19.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Preverite zakaj se vam to dogaja in kako lahko težavo odpravite.

Ste že kdaj med tekom opazili, da so vam zatekle roke? To sicer ni redek pojav, a ker je običajno subtilen, težave ne opazimo. A zakaj sploh do tega pride?

Profesor oddelka za družinsko medicino in zdravje skupnosti na univerzi Minnesota, je za Runner's World razložil ta fenomen. Pravi, da roke najpogosteje zatečejo, ko je zunaj vroče, vseeno pa v tem primeru ne gre za znak dehidracije. Ravno nasprotno. Otekle roke in prsti so lahko znak hiponatremije, do katere pride, če med tekom uživate preveč tekočine. Med vadbo se namreč pretok poveča, roke imajo veliko omrežje majhnih krvnih žilic, ki se odprejo. S povečanim pretokom krvi med celicami prihaja do manjšega uhajanja tekočine in prav to je tisto, kar povzroči zatekanje prstov. Dodatno k zadrževanju tekočine v rokah prispeva nihanje z rokami. Ta gib namreč poveča gibanje zraka po vaši koži in tako izboljša izmenjavo toplote z zrakom. Se pa tekočina sčasoma absorbira v celice ali izloči v limfni sistem. Ta proces se izvaja med tekom, a je hitrost odstranjevanja počasnejša od stopnje kopičenja. Se bo pa po koncu vadbe tekočina ponovno absorbirala v vaskularni sistem ali okoliške celice ali se odstranila z limfnim pretokom.

Če opazite, da vam med tekom v toplem vremenu zatekajo roke, premaknite zahtevne ali dolge treninge v hladnejši del dneva – na jutro ali večer, saj bi vam to lahko pomagalo omiliti težavo. Prav tako ne bo odveč, če boste s prstom odstranili prstane, saj je zagotovo zadnja stvar, ki si jo lahko želite, da bi se borili s tem, kako jih spraviti z oteklih prstov. Nenazadnje pa je zelo pomembno, da preverite svoj načrt hidracije, še posebej na dolgih tekih v toplem in vlažnem vremenu, ki trajajo uro ali še več. Ena od študij, objavljena v reviji European Journal of Applied Physiology predlaga, da pijete vodo, ko želite oziroma ste žejni. To bo namreč zagotovilo, da boste dovolj hidrirani za uro ali dve teka ne glede na temperaturo. Vsekakor pa poslušajte svoje telo, da preprečite pretirano hidriranost, ki bi res lahko vodila v hiponatremijo.

Povzeto po: Hands Swelling on the Run? Here’s Why—and How to Fix the Issue, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ