Večerna vadba vam ne bo pokvarila spanca

Večerna vadba vam ne bo pokvarila spanca
21.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Ste mislili, da pozen trening lahko prispeva k temu, da ne morete zaspati? Kot kažejo nove raziskave to ni res.

Leta so nam govorili, da vadba ob poznih urah ni najboljša za nas, saj nam lahko pokvari spanec. A kot kaže to ni čisto res. Kot kažejo nove raziskave, naj bi nam določene vrste vadbe celo pomagale pri tem, da spimo bolje. No, vsaj tako pravi raziskava, objavljena v reviji Sports Medicine, ki so jo izvedli raziskovalci ETH Zurich. Ti so preučili 23 že objavljenih študij - v katerih je bilo skupno 275 sodelujočih – ki so preučevale povezavo med vadbo in spanjem. Ugotovili so, da pri tisti, ki so vadili v obdobju štirih ur pred spanjem, ni bilo nobenih posebnosti - ne v času, ki so ga potrebovali za to, da bi zaspali in tudi ne med spanjem. So pa raziskave pokazale, da so kar 21.2% noči zelo globoko spali (tisti, ki v obdobju štirih ur pred spanjem niso vadili pa so globoko spali le 19.9% noči). Globok spanec je sicer zelo pomemben za nas, saj se zaradi njega zjutraj počutimo prerojeni, telo pa nam bolje dela.

A tak rezultat ni po vsaki vrsti vadbe. Visokointenzivna vadba namreč lahko povzroči, da še očesa ne boste zatistnili oziroma vsaj ne hitro. To pa zato, ker se vam zaradi nje dvigne srčni utrip, ki se ne bo polegel v kakšni uri oziroma ne bo dosegel umirjenega stanja. Zato tudi ne boste sproščeni in pripravljeni na to, da bi zaspali in tudi spali.
Z
atorej, če že vadite pozno zvečer, je dobro, da vadite z zmerno intenzivnostjo, kar pomeni, da med vadbo še lahko govorite. Kot pravijo znanstveniki, naj bi zmerna aktivnost najverjetneje pomagala sprostiti parasimpatični živčni sistem, ki pomaga upočasniti srčni utrip in vas obenem sprosti.

Povzeto po: No, working out before bed won't mess with your sleep, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ