Veste, zakaj vas bolijo stopala?

Veste, zakaj vas bolijo stopala?
03.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Vas bolijo stopala pa ne veste, zakaj? Mi smo našli nekaj krivcev za to ...

Ne nosite prave številke čevljev
Številka obutve se lahko z leti ali z nosečnostjo spreminja, zato je dobro, da ne vztrajate vedno pri isti številki obutve. Če to počnete ter eno in isto obutev tudi ves čas nosite, je to prav lahko vzrok, da vas bolijo stopala.


Prisegate na modo namesto na udobje
Visoke pete ali balerinke so morda res modne, a ne vedno tudi najbolj udobne. Če jih nosite prepogosto, vas kaj lahko bolijo stopala - in ne le to, modna obutev lahko povzroči tudi njihovo deformacijo. Zato jih nosite previdno in po pameti.

Zredili ste se
Dodatna teža lahko vpliva tudi na vaše noge, še posebej pa na stopala, ki morajo to težo nositi. Zato je tudi to lahko vzrok, da vas bolijo. Če želite težave odpraviti, preprosto malce popazite pri prehrani. Ko boste odvečno težo izgubili, bodo izginile tudi bolečine.

Za vsako vrsto vadbe nosite iste športne copate
Če za vsako vrsto vadbe – tek, vaje za moč, kolesarjenje, hojo in še kaj – nosite eno in isto obutev, potem niti ni čudno, da vas bolijo stopala. Pri vsaki vrsti aktivnosti je gibanje namreč drugačno in zato bi morala tudi obutev biti drugačna, sicer lahko pride do bolečin, v skrajnem primeru pa tudi do poškodb. Da se to ne bo zgodilo raje prilagodite obutev.

Poškodovali ste si hrbet, koleno ali kolk
Ste nedavno utrpeli poškodbo hrbta, kolena ali kolka? Vaše telo se bo trudilo zavarovari prizadeto področje, kar pomeni, da bo ta del telesa razbremenilo, druge pa malce bolj obremenilo. To pa seveda lahko prideve do bolečin v drugih delih telesa, tudi v stopalih.

Pretiravali ste z vadbo v telovadnici
Visoko intenzivna vadba lahko privede tudi do poškodb kot so stresne frakture v stopalih. Če ste opazili, da vas stopala vse bolj bolijo, bi to kaj lahko bil vzrok za vaše težave, zato obisk zdravnika ne bo odveč.

Ves čas hodite bosi
Ko hodimo je naš prvi stik s tlemi vedno peta, stres, ki ga pri tem utrpi, pa ublaži obutev, če jo seveda nosimo. Obutev namreč podpira naše sklepe ter jim omogoča, da se premikajo tekoče in naravno. Če preveč časa preživite bosi ali v obutvi, ki je prenizka ali preveč fleksibilna, stopala pretirano obremenite in povečate možnosti za poškodbe.

Nosite obutev, ki vašemu stopalnemu loku ne nudi dovolj podpore
Z leti se vaša stopala lahko sploščijo, zato je dobro, da z leti tudi malce zamenjate obutev ali pa si pomagate z ortotiki, saj se boste tako izognili težavam s sklepimi in drugimi težavami.

Povzeto po: 9 sneaky reasons why your feet hurt, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ