Vsi napitki telesa ne hidrirajo na enak način

Vsi napitki telesa ne hidrirajo na enak način
24.08.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Vse, kar popijete, telesu še ne zagotovi tudi ustrezne hidracije. Da boste v prihodnje vedeli kaj izbrati, da bi bilo vaše telo dovolj hidrirano med, pred in po teku, si preberite naslednje vrstice.

Ste menili, da jevsaka tekočina, ki jo zaužijete obenem tudi hidrira vaše telo? No, to ni čisto res. Vse pijače namreč ne gredo enako skozi vaše telo in iz njega. Ravno nasprotno! Na to, kako hitro bo tekočina prišla do vašega mehurja vpliva veliko dejavnikov. Napitki, ki vsebujejo veliko kalorij in elektrolitov se v telesu zadržijo dlje; diuretiki, kot sta kofein in alkohol, pa vse skupaj pospešita. Nenazadnje pa je pomembna tudi količina napitka, ki ga zaužijete.

Raziskovalci univerze Loughborough so v sodelovanju z raziskovalci univerz Bangor in Stirling (VB) izvedli test, pri katerem so 72 posameznikom ponudili v testiranje 13 različnih napitkov (vodo in tri druge napitke). Pri vsakem testiranju je posameznik popil liter izbrane tekočine, nato pa je naslednjih nekaj ur izbiral urin. Rezultat je pokazal, kakšen je bil hidracijski indeks posameznega napitka in koliko tega je telo zadržalo po dveh urah. Izkazalo se je, da mleko ostane v telesu, najverjetneje zaradi kalorične vrednosti ali vrednosti kalija. Prav tako je bilo pri pomarančnem soku in oralni hidracijski raztopini, ki ostane v telesu, tako zaradi kalorij, kot tudi zaradi vsebnosti natrija.
Presenetljivo pa je bilo, da ne pivo in tudi ne kava nista povečala količino izločenega urina. 

Kaj torej piti, da bi bili dovolj hidrirani? Strokovnjaki menijo, da je za gašenje žeje in hidracijo telesa še vedno najprimernejša voda. V primeru aktivnosti, ki trajajo uro ali več, pa že lahko posežete po dodatkih, kot so športni napitki ali kar sadni sok pomešan z vodo, ki bodo vašemu telesu zagotovili ogljikove hidrate, minerale in elektrolite.

Kdaj piti? Dobro je, da pijete skozi ves dan po malem, po potrebi pa tudi med aktivnostjo, sploh, ko je ta daljša in jo izvajate v vročem okolju. Izgubljeno tekočino med treningom pa nadomestite tako, da pijete tudi po treningu.

Povzeto/ prirejeno po: How well do different drinks hydrate you?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ