Vzroki in »zdravila« za otrdele mišice

Vzroki in »zdravila« za otrdele mišice
30.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Ste se kdaj po dolgotrajnem sedenju dvignili in ugotovili, da so vaše noge, hrbet in ramena na občutek zategnjeni in jih težko premaknete? No, to je mišična otrdelost. Zakaj ji morate posvetiti pozornost?

Otrdelost vs razbolenost mišic
Otrdelost mišic se razlikuje od tipične razbolenosti mišic, ki jo občutite po intenzivni vadbi v telovadnici. Razbolenost povročijo majhne raztrganine v mišicah, bolečina pa v nekaj dneh pojenja. Otrdelost mišic je pa posledica napačne uporabe, neuporabe in slabe postavitve telesa. To je ta občutek, ki ga imate potem, ko res dolgo časa sedite za računalnikom, naslednji dan pa se vam zdi, da je del vašega zgornjega dela telesa zategnjen in boleč.

Lauren Haythe, strokovnjakinja za miofascialno terapijo in akupunkturo, pravi, da je mišična otrdelost in razbolenost mišic v bistvu miofascialna otrdelost in razbolelost. (Fascia je mreža povezovalnega tkiva, ki pokriva mišice skupaj z notranjimi organi.) To sicer ne pomeni, da mišice niso vključene v otrdelost in razbolelost, a zdi se ji, da so krive tako mišice, kot tudi fascia, ki vleče ali prosi, da počnete nove stvari.
Ko je govora o mišicah in miofascialni otrdelosti, lahko neaktivnost igra veliko vlogo. Če telesa namreč ne uporabljate na različne načine, si bo vaša fascia misila, da ji določenih stvari ni potrebno početi.

Torej, če povzamemo – otrdelost mišic ni dobra stvar, če ne poskušate, da bi jo odpravili ali preprečili, saj težava ne izgine, ampak sčasoma postane le še slabša.

Povzeto po: The Causes and Cures of Muscle Stiffness, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ