Z dihanjem do boljšega teka

Z dihanjem do boljšega teka
18.09.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Če se vam včasih zgodi, da nimate dovolj moči, da bi uspešno končali trening, imamo za vas nekaj preprostih trikov, ki vam bodo pomagali težavo premagati.

Včasih se pač zgodi, da nam tek preprosto ne steče in le s težavo opravimo trening ali pa ga po možnosti za kak kilometer ali še več skrajšamo. Za to je običajno krivih več različnih dejavnikov, in sicer to, koliko ste spali, ali ste pod stresom, ste jedli dovolj in še kaj. Na vaš nivo energije pa nenazadnje lahko vpliva tudi dihanje oziroma način, kako ga uravnavate. Prav to pa je tudi tisto, kar vam lahko pomaga opraviti zastavljen trening.

Naučite se dihati globoko
Če se boste naučili globoko dihati, boste lahko tudi bolje tekli. Pri vdihu morate namreč zrak vdihniti tako, da začutite, kako se vam razširi tudi trebušni del. Tako boste namreč v telo vnesli dovolj kisika in s tem preprečili morebitno slabost ali omotico ter tako tudi izboljšali svojo vzdržljivost.

Uskladite dihanje s koraki
Če bo vaš tek lahkoten, poskusite vdihniti na vsak tretji ali četrti korak, nato pa na vsak tretji oziroma četrti korak izdihnite. V primeru, da je vaše tek bolj intenziven, boste morali dihati hitreje, torej na bo vdih sledil na en ali dva koraka in izdih na en ali dva koraka. Če dihanja in korakov ne morete ujeti, potem očitno tečete prehitro, zato raje malce upočasnite in poskusite ujeti ritem. Dokler se na omenjen tempo privajate, boste korake verjetno morali šteti v glavi, sčasoma pa vam bo zadeva verjetno prišla v navado.

Spremenite način dihanja pri nižjih temperaturah
V teh hladnih dneh je bolje, da zrak vdihnete skozi nos, saj je hladen zrak suh in če ga vdihnete skozi usta, to še poveča njegovo suhost. Suhega zraka pa pljuča ne marajo, zato lahko pride do simptomov podobnih astmi, kot so sopenje in kašelj. Tudi zato je pri nižjih temperaturah bolje dihati skozi nos, saj se tako zrak, preden pride do pljuč, ogreje in je pljučem bolj prijazen.

Dihajte skozi nos
Dihanje skozi nos ima še eno pozitivno lasnost – pomaga vam, da dihate globlje in tudi bolj učinkovito, zato boste sčasoma tudi bolje tekli.

Povzeto/ prirejeno po: The simple technique that will help you run longer.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ