Zakaj bi morali preizkusiti tek po brezpotjih

Zakaj bi morali preizkusiti tek po brezpotjih
19.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek bo brezpotjih pomaga okrepiti telo in izboljšati fizično pripravljenost, ki vam lahko pomaga tudi pri doseganju boljših rezultatov. Več pa vam zaupamo v nadaljevanju.

Mehkejša površina zmanjša možnosti za poškodbe
Površina na gozdnatih poteh je običajno mehkejša od tiste na tekaški stezi oziroma betonu, zato bo sila ob doskoku na tako površino manjša, s tem pa bo manjša tudi možnost za poškodbe.

Izboljšana osredočenost in ravnotežje
Ker so gozdne poti pogosto neravne in včasih tudi polne ovir, boste morali biti bolj osredotočeni na pot, po kateri boste tekli. Obenem pa se bo tudi vaše telo naučilo bolje prerazporejati težo pri doskoku, kar vam bo pomagalo izboljšati ravnotežje in stabilnost telesa.

Krepitev mišic za stabilizacijo
Gibanje po gozdnih poteh je zahtevnejše, zato je vanj vključenih več mišic kot pri teku po ravni površini. Veliko bolj so, na primer izpostavljene mišice za stabilizacijo telesa ter kite gležnjev, spodnjega dela nog in trupa, da telo lahko ohranja ravnotežje.

Boljša vzdržljivosti
Tek po gozdnih poteh običajno nikoli ne poteka le po ravnih poteh temveč je poln vzponov in spustov, kar vpliva tudi na vaš srčni utrip, ki v tem primeru pogosteje poskoči kot bi na ravnih poteh. To pa je dobro za izboljšanje vzdržljivosti ter tudi za kurjenje maščob.

Dolgi teki brez motenj so dobri tudi za psiho
V naravi boste lahko tekli popolnoma brez motenj, saj tukaj prometa ni, običajno pa tudi ne veliko ljudi. Kar pomeni, da se boste lahko popolnoma sprostili ter osredotočili le na tek in nase. Kar ne bo dobro le za vaše fizično telo, temveč tudi za psiho. Narava in njeni zvoki namreč dokazano dobro vplivajo na naše počutje, saj zmanjšujejo stres in nas spravijo v dobro voljo. Ne verjamete? Prepričajte se tudi sami.

Viri:
5 reasons to go trail running, ki je dostopen tukaj.
5 reasons to try trail running, ki je dostopen tukaj.
Why trail running is good for you, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ