Zakaj bi morali tekači okrepiti tudi zgornji del telesa

Zakaj bi morali tekači okrepiti tudi zgornji del telesa
23.09.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Res je, da so noge pri teku ključne, a to ne pomeni, da lahko pozabite na druge dele telesa. Prav vsi so namreč tako ali drugače vključeni v tek, zato morajo biti dobro okrepljeni, saj bo tako boljši tudi vaš tek.

Tekači ob teku ponavadi ne počnemo veliko, včasih tudi zato, ker se nam zdi, da smo s tekom naredili vse, kar smo lahko za svoje telo. A resnica je malce drugačna. Res je, da pri teku sodeluje celo telo, a niso tudi vse mišice enako obremenjene, zato se ne razvijejo vse dovolj dobro. To pa lahko pomeni tudi slabši tek in/ ali poškodbe, zato je zelo dobro, da kot tekač krepite celotno telo – seveda tudi zgornji del telesa.

Zakaj bi morali krepiti zgornji del telesa
Vaš zgornji del telesa je posebej izpostavljen na hitrih tekih, saj ste takrat manj v kontaktu s tlemi. V teh trenutkih vam pomaga ohranjati ravnotežje in dobro postavitev, da lahko povečujete tempo brez, da bi to vplivalo na vašo učinkovitost. Poskrbi pa tudi za bolj učinkovit odriv od tal, saj večina moči zanje prihaja iz bokov in ne iz zadnjice.

Pomaga ohranjati tekaško držo, zato ...
Če bo vaš zgornji del telesa okrepljen, bo vaša tekaška drža boljša, zato boste tudi:
- ohranili učinovitost – ko se nagnete naprej ali upognete hrbet, se zavira vaše mišično jedro, zaradi česar se kolki manj učinkovito razširijo, kar prisili noge v to, da delajo še močneje, da bi dosegle dober odriv.
- v vaša pljuča in mišice bo pritekalo več kisika – s tem, ko smo bolj pokončni, lahko v pljuča in mišice priteče več kisika, kar pomeni, da boste lahko tekli dlje časa in se lažje borili proti utrujenosti.

Kakšne vaje izvajati?
Vaj za krepitev zgornjega dela telesa je na voljo malo morje. Če jih do sedaj niste izvajali, začnite prvo s tistimi lažjimi, naprej brez, nato pa z utežmi, katerih težo sčasoma povečujte. Vaje lahko najdete na spletu, predvsem dober kanal za to je Youtube. V primeru, da niste prepričani, ali jih izvajate pravilo ali želite ustrezen program vadbe, za pomoč zaprosite trenerje v fitnesu.

Prirejeno po: Upper body strength for runners, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ