Zakaj bi morali tekači več hoditi

Zakaj bi morali tekači več hoditi
06.06.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Hoja ni le način za vzdrževanje kondicije, temveč veliko več.

Pazite na držo
Večini ljudi je pokončna drža najbolj udoben in naraven način hoje. Delajte kratke korake, da se izognete bolečinam v nogah, stopalih in bokih. Stopala naj bodo pri tleh, koraki pa nežni.

Pospešite stvari
Hoja v dneh, ko ne tečete, je učinkovit način za kurjenje maščob in povečanje krvnega pretoka, ki pomaga pri regeneraciji. V dnevih, ko ne tečete, a vseeno izvajate kakšno drugo vrsto vadbe hodite 30–60 minut neprekinjeno ali pa to naredite čez dan, in sicer v 5 do 10 minutnih segmentih. Ohranite hiter tempo hoje, a ne tako zahteven, da vmes ne bi mogli govoriti.

Hodite na dan, ko ne tečete
Ko zamenjate hojo za tek, podvojite število minut, ki bi jih sicer namenili treningu. Če bi tekli 30 minut, hodite 60 minut. Vadbe vam ni treba opraviti naenkrat - razdelite jo lahko na dva dela, jutranji in večeren.

Izberite si raznoliko pot
Bolj kot bo vaša pot raznolika, boljša bo vadba. Če vreme dopušča, se sprehodite po hribih, v nasportnem primeru pa so stopnišča lahko odlično prizorišče za vadbo. Poskusite narediti nekaj ponovitev dnevno, ko je to mogoče, da okrepite moč nog.

Preverite svoj korak
Ko hodite, lahko opazujete tudi svoj korak in tako odkrijete, ali imate z njim kakšne težave. Če ste pogosto poškodovani, bo način vaše hoje lahko nakazal tudi na vaše težave.

Povzeto po: Why all runners should be walking more, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ