Zakaj bi morali tekaške copate nositi le za tek?

Zakaj bi morali tekaške copate nositi le za tek?
11.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste že slišali, da morate tekaške copate nositi le za tek? Razkrivamo, zakaj je temu tako ...

Na trgu je nešteto tekaških copat za različne namene – za v telovadnico, za tenis, za hojo, za tek in še bi lahko naštevali. A čeprav so si copati na prvi pogled podobni, so za vsako aktivnosti v resnici narejeni nekoliko drugače. Tako teniške copate niso primerne za hojo in športni copati za prosti čas ne za tek. Zakaj? Tekaški copati so namreč, tako kot copati za druge aktivnosti, namenjeni teku in so bili zanj tudi narejeni. Prilagojeni so načinu teka, dolžini teka, morebitnim željam po blaženju in še bi lahko naštevali. In čeprav ni nič narobe, če se kdaj v njih sprehodite, je vseeno bolje, če v njih le tečete. Zakaj?

Da se izognete poškodbam: Različne vrste copat so namenjene različnim aktivnostim tudi zato, da vaše noge zavarujejo pred morebitnimi poškodbami. Še posebej pomembno je to, ko govorimo o tekaških copati, saj si te izberete glede na različne kriterije – od oblike stopala, načina in dolžine teka in še kaj. Torej so prilagojene teku in takrat jih tudi nosite.

Motivirajo vas za tek: Navada je železna srajca pravijo, zato ni nič nenavadnega, če ste navajeni, da vas tekaški copati, ko si jih nadetene spodbudijo k teku. Če so še udobni in v vaši naljubši barvi, potem vam je teči v njih še toliko prijetneje, kajne?

Dlje časa vam bodo služile: Tekaški copati običajno niso poceni, s tekom pa se dokaj hitro iztrošijo. Če boste v njih hodili tudi, ko ne boste trenirali, se bodo torej uničile še toliko hitreje. Zato ravnajte z njimi skrbno in jih uporabljajte takrat, ko jih res potrebujete – torej za tek po površini, za katero so namenjene.

Povzeto po: Why Running Shoes Should Only Be Worn For Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ