Zakaj bi tekači morali več hoditi?

Zakaj bi tekači morali več hoditi?
09.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Tekači bi hojo morali vključiti v svoj vsak dan - za regeneracijo, namesto teka ali kar tako za to, da se razgibate ter da vam kri steče po telesu. Kako to storite, preverite v nadaljevanju ...

Hoja je odlična za telo, saj ga ne le poživi, ampak tudi okrepi stopala, kolena in kolke. Obenem pa se z dolgimi sprehodi krepi tudi vzdržljivost, sklepi in mišice pa si tako lahko odpočijejo od napornih tekaških treningov.

Pazite, kako hodite
Med hojo bi morali biti vzravnani, saj naj bi to bil najbolj udoben in naraven način hoje. Koraki pa naj bodo kratki in ne dolgi, saj bi slednji lahko povzročili bolečine v nogah, stopalih in kolkih. Prav tako naj bodo stopala nizko nad tlemi in koraki lahkotni.

Hodite zmerno hitro
Hoja na dneve, ko ne trenirate, je prav tako lahko učikovit način za porabljanje maščobe in pospešitev krvnega obtoka, ki pripomore k regeneraciji telesa. Poskusite s 30-60 minutno hojo ali več krajšimi sprehodi skozi dan, ki naj trajajo 5-10 minut. Vaš tempo naj bo hiter, a le toliko, da se boste med hojo še vedno lahko pogovarjali.

Čas podvojite
Ko boste namesto teka hodili, čas, ki bi ga porabili za tek podvojite, in sicer, če običajno tečete 30 minut, hodite vsaj 60 minut. Seveda lahko sprehod razdelite na dva dela in ga pol naredite zjutraj, drugo polovico pa zvečer.

Poiščite si slikovito lokacijo za sprehod
Bolj kot bo vaša lokacija sprehoda slikovita, bolj se boste razgibali oziroma več boste prehodili. Zato je smiselno, da se na dolge sprehode odpravite v naravo, lahko tudi v hribe, saj boste s hojo navkreber pospešili srčni utrip.

Imejte na očeh svoj korak
Če ste pogosto poškodovani, lahko med hojo preverjate svoj korak oziroma način, kako se vaše stopalo sreča s tlemi. Morda boste tako tudi ugotovili vir vaših težav in način, kako jih odpraviti.

Povzeto po: Why all runners should be walking more, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ