Zakaj je hoja odlična, stoječe delovne mize pa precenjene?

Zakaj je hoja odlična, stoječe delovne mize pa precenjene?
09.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Pretirano sedenje je zdravju škodljivo, a rešitev obstaja in preprostejša je, kot si mislite.

Študije kažejo, da je sedenje ob računalniku nekaj ur dnevno zdravju škodljivo. Medtem, ko naj bi bile stoječe mize ali mize, nameščene na tekaški stezi eden boljših načinov za preprečevanje težav, povezanih s sedečim načinom življenja. A žal to niso nujno najboljše rešitve.

Negativne strani stoječih delovnih miz in miz, nameščenih na tekaški stezi
Stoječe delovne površine nam lahko olajšajo nekatere posturalne bolečine povezane s sedenjem, vseeno pa niso najboljši nadomestek za fizično aktivnost. Ravno nasprotno – lahko celo povzročijo poškodbe, kot na primer, nategnjen vrat, ki je posledica neustrezne višine montorja in ledvena hiperekstenzija, ki je posledila neustrezne višine mize. Enako velja za mize, nameščene na tekaški stezi, kar vas lahko prisili, da gledate malce bolj navzdol ali povzroči, da izvajate nenaravne gibe, ki jih sicer bolje izvajate med sedenjem (na primer pri tipkanju ali klikanju na miško).

Če vas zanima stoječa miza
Boljša izbira kot stoječa miza bi bilo stoječa miza, ki jo lahko spremenite v standardno delovno mizo. To vam omogoča, da se čez dan več premikate, kar vam pomaga povečati dotok krvi v mišice in sklepe.

Sprehod je še vedno vaša najboljša možnost
Da bi premagali slabo ergonomijo stanja ali sedeče mize, ki lahko poveča možnost za mišično ravnovesje in zategnjenost hrbta in vratu, je zelo pomembno, da se popolnoma dvignete od mize in se odpravite na sprehod. Kratki sprehodi skozi dan bodo namreč izboljšali pretok krvi po telesu in omejili zategnjenost v mišicah, boljši bo tudi nivo energije, razpoloženje ter višja kognitivna funkcija, zaradi česar boste tudi bolj produktivni.

Kako začeti?
Ni potrebno, da so dnevni sprehodi komplicirani ali da vam vzamejo veliko časa. Količino dnevnih korakov lahko povečate že tako:
-
Nastavite si opomnik, da vsako uro vstanete, četudi samo zato, da naredite krog po pisarni.
-
Med odmorom za kosilo pojdite na 20 minutni sprehod, ki bo zmanjšal duševno utrujenost in povečal produktivnost.
-
Telefon pustite na mizi. Ena od študij, objavljena v reviji Social Psychology je namreč razkrila, da sprehod brez telefona zmanjša nivo tesnove in ugodno vpliva na kognitivno zmogljivost.

Povzeto po: Why walking is great and standing desks are overrated, ki je dostopen tukaj.


Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ