Zakaj kot tekač začetnik ne bi smeli teči vsakodnevno

Zakaj kot tekač začetnik ne bi smeli teči vsakodnevno
25.05.2020 AVTOR: A. T., Foto: Nike Run Club/ Facebook

Tedenski načrt vam lahko pomaga, da se držite zastavljenega cilja.

Novi tekači se pogosto sprašujejo, kako pogosto teči. Če ste med njimi tudi vi, verjetno to vprašanje muči tudi vas. No, zagotovo lahko tečete sedem dni na teden, kot to počnejo nekateri tekači, a vprašanje je, ali bi morali. Odgovor je ne. Kot nov tekač bi bilo pametno, da svojo vadbeno rutino prilagodite tako, da vključuje različne dejavnosti, saj boste s tem izboljšali kondicijo, poskrbeli za boljšo pripravljenost, vaše telo pa bo uravnoteženo okrepljeno. To bo obenem tudi zmanjšalo možosti za poškodbe, imeli pa boste tudi večjo motivacijo za vadbo. Ko boste bolj trenirani in boste imeli ustrezno kondicijo, boste lahko tekli tudi dnevno, a ne pozabite na počitek, ki je sestavni del vsakega načrta treningov.

Vaše telo bo potrebovalo dneve za počitek in regeneracijo v kombinaciji z vadbo. Dnevi počitka in okrevanja so prav tako nujni kot trening sam. V času počitka naše telo postane močnejše. Med fazo počitka se prilagodi fizičnim obremenitvam, katerim smo ga izpostavili. In če počitek izpustimo, tvegamo, da izgorimo ali se poškodujemo.

Na dan okrevanja imejte raven intenzivnosti vadbe na lahkotni ravni. Dnevi okrevanja sami po sebi niso namenjeni olajšanju srčno-dihalne kondicije, temveč je njihov namen olajšati prekrvavitev ali krvni pretok, kar pomaga pri postopku okrevanja tako, da mišicam dostavijo svež kisik in hranila, hkrati pa odstranijo odpadne proizvode.

Koliko dni tedensko naj bi tekali tekači začetniki?
Smiselno je, da tečete tri ali štiri dni v tednu, in sicer izmenično. Prosti dnevi vmes so za regeneracijo ter vaje za moč in gibljivost, ki bodo okrepile vaše telo in vam pomagale teči še bolje. Vsekakor pa naj bo en dan tedensko rezerviran za to, da ne počnete popolnoma nič. Taki dnevi preprečujejo poškodbe, ki nastanejo zaradi prekomerne uporabe, omogočajo obnovo zalog glikogena, telesu dajo čas, da ozdravi in popravi morebitne poškodbe mehkih tkiv ter prepreči psihično izgorelost. Ko počitek sledi treningu, telo postane močnejše.

Bodite pozorni na utrujenost, dolgotrajno bolečino mišic, godrnjavost, pomanjkanje motivacije itd. In če opazite katerega od teh znakov, potrebujete več dni počitka. S počivanjem boste dolgoročno pridobili več, kot boste od pretiranega treninga.

Povzeto po: No, you probably shouldn't be running everyday, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ