Zakaj na nekatere dni tečemo težje?

Zakaj na nekatere dni tečemo težje?
09.05.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Zakaj nam na nekatere dni tek preprosto ne gre?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste šli teči, pa ste odnehali po 400 m teka? Ali pa da ste šli teči, z načrtovanim tempom, kot običajno, pa vas noge nikakor niso nesle? Vsakemu se kdaj zgodi, da kateri izmed tekov ne gre po načrtih, kljub temu dobri telesni pripravljenosti. Včasih lahko isto traso pretečemo z lahkoto, s hitrostjo in z lahkimi nogami, drugič pa se bo zgodilo, da nam nikakor ne bo šlo: imeli bomo občutek težkih nog, občutek, da nimamo popolnoma nič kondicije, občutek, da ne dobimo ritma in ob tem postanemo slabe volje in treninga je konec. Zakaj se to zgodi?

Dejstvo je, da naše telo vsak dan deluje drugače: eno jutro bomo z lahkoto vstali naspani in spočiti, naslednje jutro pa bomo – kljub enakemu številu ur spanca – vstali z muko in nejevoljo. En dan se bomo počutili dobro in zadovoljno, naslednji dan bomo slabotni in slabovoljni. To, kako se počutimo, je odvisno od mnogo dejavnikov: od spanca, prehrane, pretreniranosti, stresa, ....

Dejavniki, ki vplivajo na trening

Nezadostna regeneracija, pretreniranost

Če je vaše telo utrujeno še od prejšnje vadbe, bo vaš tek otežen. Utrujene in boleče mišice namreč ne morejo opraviti svojega dela tako, kot od njih običajno pričakujete. Počitek je včasih najboljši trening; le takrat se mišice lahko spočijejo in okrepijo. Več v članku: To so znaki, da so vaše mišice preveč utrujene za vadbo.

Niste ogreti

Če ste se na tek pognali po osmih urah sedenja v pisarni in se pred tem niste ogreli, bo vaše telo težko ‘zalaufalo’. Če so vaše noge še odrevenele od pisarne in vožnje, um pa prepreden z mislimi na obveznosti, potem niste z glavo in telesom pri stvari. Telo morate najprej ‘prebuditi’. Telo in um je potrebno najprej nežno aktivirati. Začnite s hojo in z ogrevanjem in šele nato s tekom.

Ne delate ostalih vaj

Pomembno je, da ob teku delate tudi vaje za moč in stabilizacijo ali se ukvarjate še s kakšno drugo obliko rekreacije, saj tako krepite telo tudi na drugačen način, zaradi česar boste lažje tekli.

Spanec in počitek

Spanec je najbolj pomemben dejavnik regeneracije. Če spite premalo ali če ne spite dobro, to lahko vpliva tudi na trening.

Prehrana

Velik dejavnik je tudi pravilna prehrana. Če ste pred treningom jedli preveč ali premalo, vaše telo ne bo zmoglo naporov. Če ste v telo vnesli veliko sladkorja in konzervansov ter premalo vitaminov in mineralov, vaše telo ne bo našlo moči. Jejte dve uri pred tekom, obrok pa naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov, zdravih maščob in beljakovin.

Po bolezni

Tudi po bolezni bo telo slabotnejše. Čeprav se vam zdi, da sta gripa ali prehlad že mimo, in da se počutite že dovolj dobro, se vaše telo lahko še bori, okreva in zato ne najde moči za tek.

Stres

Tudi stres je možen vzrok temu, da vam tek preprosto ne gre. Če ste z mislimi v težavah in problemih, je celotno vaše telo ‘zategnjeno’.

Menstruacija

V prvih dneh menstruacije ženske izgubijo veliko količino krvi, zato je tudi telesna zmogljivost v teh dneh manjša. Na to vpliva tudi nivo hormonov, bolečine ob krčih, jemanje protibolečinskih tablet in splošno slabše počutje.

Kaj storiti, ko preprosto ne gre?

Ko se vam zgodi, da vas telo ne uboga, in da pravzaprav ne morete lahkotno teči, odnehajte. Vztrajanje je sicer lepa vrlina, a pomembno je, da razumete, da na nekatere dni pač ne gre in da to sprejmete brez slabe vesti.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ