Zakaj se ne bi smeli izogibati uživanju glutena, če nimate razloga za to?

Zakaj se ne bi smeli izogibati uživanju glutena, če nimate razloga za to?
29.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: 3268zauber, Wikipedia

Neuživanje glutena je moderno, a če vaše telo nanj ni občutljivo, si s tem delate več škode kot koristi. Preverite, zakaj.

Omejevanje določenih živil ali sestavin se nikoli ne konča dobro. Običajno si ravno prepovedanih želite jesti ves čas, obenem pa taki načini prehranjevanja delujejo le določen čas. Prav tako je z obsedenostjo z neuživanjem glutena, če za to nimate zdravstvene podlage, torej nimate alergije ali preobčutljivosti na gluten ali celiakije.

Gluten je kombinacija beljakovin, ki jih najdete v pšenici. Te beljakovine pa so »krive« za to, da se testo dvigne ter ima elastično teksturo. Sicer pa se gluten ne nahaja le v kruhu, temveč tudi v drugih živlih, narejenih iz pšenice – testeninah, krekerjih, raznih sladicah, tudi v procesiranem mesu itd.

V primeru, da ste na gluten alergični, se bo vaše telo, ob oziroma po zaužitju, odzvalo s srbečilo in zatekanjem nosu in grla, z izpuščaji, težkim dihanjem in anafilakso. Če ste na gluten preobčutljivi ali intolerantni, pa boste najverjetneje imeli prebavne težave, kot so plini,napenjanje, bolečine v sklepih, utrujenost, sprememba razpoloženja itd. Bolj resna različica netolerance glutena pa je celiakija, ki je pogosto genetska ter jo povzroči avtoimuna reakcija, pri kateri telo napade beljakovine glutena, ki poškodujejo malo črevo, ki je odgovorno za absorpcijo hranil.

Vse omenjene težave se odkriva in potrjuje s pomočjo krvnih in genetskih testov ter z endoskopijo. Če imate težave po uživanju živil z glutenom pa sami lahko preverite tako, da jih dodajate in odvzemate is prehrane, da vidite ali bo težav manj ali več ter tudi katera so tista živila, ki vam jih povzročajo. Če težav nimate, pa vam seveda tovrstnih živil ni potrebno omejevati za to, da bi bili zdravi, pa čeprav to počne vse več ljudi. Gluten namreč ni nezdrav, če ga vašte telo lahko presnavlja, prav tako niso nezdrava živila, ki ga vsebujejo. Kot pravi študija, objavljena v British Medical Journal, če gluten uživate v obliki polnovrednih živil, je manj verjetnosti, da boste pretežki, da boste imeli diabetes ali težave s srcem. Prav tako pa boste imeli manj možnost za razvoj določenih tipov raka.

Nenazadnje so polnovredna živila tudi primaren vir goriva za športne aktivnosti. Če namreč ne uživate ogljikovih hidratov, vam bo za miganje hitro zmanjkalo energije. Prav tako pa ogljikovi hidrati vsebujejo tudi veliko hranil, ki jih telo potrebuje, in sicer vlakine, B vitamin, železo, cink, magnezij, baker – ki so obenem prav tako potrebni za to, da je tekaški performans še boljši.
Živila brez glutena pa so žal pogosto oropana hranil, ki jih nudijo polnovredna žita, prav tako so jim lahko dodani sladkorji za izboljšanje okusa.

Zakaj se torej vsi bojijo glutena? Kot pravijo strokovnjaki je za to kriva ideja po zmanjševanju ogljikovih hidratvo za izgubo telesne teže, ki se je razširila še v izogibanje glutenu, da bi se počutili še bolje. A za izgubo telesne teže se ni potrebno odpovedati ogljikovim hidratom kot tudi ne glutenu. Pomembno je uravnoteženo prehranjevanje, uživanje manjših količin hrane ter aktiven način življenja. Za želodčne težave pa ni vedno kriv le gluten, temveč je lahko zato še veliko drugih vzrokov, ki jih je potrebno odkriti v sodelovanju s strokovnjaki.

Povzeto po: Why you shouldn't be avoiding gluten, unless you're coeliac, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ