Zakaj vam je po teku lahko slabo ali bruhate

Zakaj vam je po teku lahko slabo ali bruhate
07.12.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam je po teku že kdaj zgodilo, da vam je bilo slabo ali ste celo bruhali? Razkrili vam bomo zakaj se vam lahko to zgodi.

Prebavni sistem se 'izklopi '
Med tekom se kri, bogata s kisikom preusmeri od želodca in drugih organov k pljučem, srcu in drugim delujočim mišicam, ki jo v času vadbe potrebujejo. Ker tako želodec nima običajnih virov, da bi lahko prebavilo hranila tako učinkovito kot običajno, se lahko zgodi, da po teku bruhate, še posebej, če se po njem preveč ali prehitro najeste. Da bi se temu izognili, vadite, koliko lahko vnesete hrane vase na dan tekme. Gele in drugo sladko hrano pa poskusite zaužiti z vodo, saj bo prebava tako bolje in lažje delovala.

Poveča se pritisk na trebuh
Visokointenzivna vadba poveča pritisk na želodec, kar se zgodi zato, ker bolj intenzivno uporabljate trup in bolj globoko dihate. To pa lahko privede do tega, da se začne vsebina želodca dvigati po požiralniku, včasih celo tako, da jo izbruhate. Sploh je to verjetno v primeru, ko imate pred tekom v želodcu večjo količino hrane in tekočine. Kolikšna količina tega vam lahko povroči težave, pa se razlikuje od vsakega posameznika.

Pred tekmo niste zaužili prave hrane in tekočine
Določena hrana lahko vznemiri prebavni sistem in povzroči slabost ali celo bruhanje. Med tovrstno hrano spadajo citrusi, siri, pijače z mehurčki in pomarančni sok. To se zgodi zato, ker zelo kisla hrana povzroči, da okolje v želodcu postane še bolj kislo, kar upočasni praznjenje želodca v tanko črevo in poveča možnost za bruhanje. Zato je dobro, da se omenjeni hrani izogibate, še posebej, če imate občutljiv želodec. Če že morate jesti, pa posezite po drugi hrani in jo uživajte v majhnih količinah.

Prehitro se zaustavite
Če se po intenzivnem intervalu ali hitri tekmi prehitro ustavite, to lahko vpliva tudi na vaš želodec, ki ni pripravljen na tako hitro spremembo v naporu, zato lahko začutite neprijetno slabost ali celo bruhate. Da bi to preprečili, se po zahtevnem teku ne zaustavite na vrat na nos, ampak hitrost počasi zmanjšajte v lahkoten tek, nato pa še nekaj časa hodite, saj boste tako najlažje preprečili težave. Po zaustavitvi pa dokler se telo ne umiri ne uživajte prevelikih količin tekočine in/ ali hrane.

Preveč ste dehidrirani
V primeru, da se veliko potite ali se zaradin intenzivnosti oziroma toplega okolja veliko spotite, lahko hitreje dehidrirate, dehidracija pa lahko povzroči slabost in bruhanje. Zato morate paziti, da med tekom po malem pijete, saj boste tako ostali hidrirani obenem pa ne boste vzdražili prebavnega sistema.

Povzeto po: 5 Reasons That Running Can Make You Puke, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ