Zakaj vas zjutraj vse boli?

Zakaj vas zjutraj vse boli?
03.11.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam kdaj zgodi, da se zjutraj zbudite popolnoma razboleni, pa ne veste zakaj? Razkrili vam bomo razlog za to ...

Vsem se nam je že kdaj zgodilo, da smo se zjutraj zbudili popolnoma razboleni, a nam ni bilo čisto jasno zakaj, saj nismo nič posebnega počeli. No, mi morda res ne, telo pa – to naj bi med spanjem namreč zatrlo imunski sistem kar poslabša bolečino. To ugotovitev razkriva študija Univerze Manchester, objavljena v reviji Federation of American Societies for Experimental Biology.

Da bi prišli do logičnega odgovora so raziskovalci v študiji preučevali človeške in mišje celice z vnetno boleznijo revmatoidnim artritisom. Znano je, da se pri bolnikih s to boleznijo simptomi skozi dan spreminjajo, večina pa jih še posebej zjutraj, ko se zbudi, zaznava večjo otrdelost sklepov. Kar je še posebej zanimalo raziskovalce pa je to, kako čas, ko gremo spat, čas med spanjem in čas, ko vstanemo, vpliva na nihanje bolečine. Med izvajanjem poizkusov na miših so ugotovili, da so bile tačke miši, v primeru, da so bile ves čas izpostavljene svetlobi, bolj zatekle. Miši pa so imele pri svetlobi tudi višji nivo kazalcev za vnetja v krvi, v temi pa so omenjeni vnetni kazalci upadli. Kar kaže na to, da ponoči, ko spimo, vnetni kazalci upadejo, zjutraj pa spet začnejo naraščati. Ni pa znano, kakšna je pri tem jakost bolečine. Strokovnjaki predvidevajo, da je z višjim nivojem vnetja tudi bolečina večja.


In kaj lahko sami naredite, da bi se bolečinam zjutraj zmanjšali ali jih celo zatrli? Strokovnjaki pravijo, da se držite ustaljenega urnika odhoda v posteljo in vstajanja, predvsem pa si privoščite dovolj počitka. Če tečete v jutranjih urah, pa dajte telesu malce več časa, da se to ogreje ali pa raje tecite kasneje v dnevu.

Povzeto po: Why Everything Hurts in the Morning, According to Science, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ