Že občutek toplote lahko škoduje vaši zmogljivosti

Že občutek toplote lahko škoduje vaši zmogljivosti
18.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Za to je kriv »subjektivni toplotni sev«. Preverite, kako ga lahko obvladate.

Nič novega ni, da vročina lahko škodi teku. Dehidracija in zvišanje osnovne temperature namreč lahko otežijo ohranjanje določenega tempa, upočasnijo določen srčni utrip, preprečijo, da bi odšli na običajno razdaljo ali kar vse našteto. To je osnovna, objektivna fiziologija. Toda po novih raziskavah lahko že zgolj občutek toplote vpliva na vašo uspešnost gibanja pa četudi telesna temperatura dejansko ne naraste.

V študiji, objavljeni v Physiology & Behaviour, so kolesarji dvakrat preizkusili čas do izčrpanosti. V obeh primerih je vožnja potekala v komori, nastavljeni na dobrih 16 stopinj celzija in 44 odstotkov vlažnosti, in kolikor dolgo so zmogli, so se vozili s 70 odstotki največjega VO2. Ta intenzivnost na splošno ustreza zaznanemu naporu med nekoliko težjim in težkim; v tekaškem smislu gre za približno 16 kilometrov tekmovalnega tempa.

Med obema vožnjama so kolesarji nosili posebej oblikovano majico z žepom na zgornjem delu hrbta. Na eni od voženj je žep vseboval električno toplotno blazinico, velikosti približno 15 x 11 palcev, nastavljeno na dobrih 37 stopinj celzija. Ko so kolesarji vozili brez grelne blazinice, so s predpisano intenzivnostjo zdržali nekaj več kot 38 minut. Veliko slabše so se odrezali pri vožnji s toplotno blazinico, in sicer nekaj manj kot 35 minut, kar je 9 odstotkov manj. A tu je ključna stvar: pri vožnji s toplotno blazinico so se odrezali bistveno slabše, pa čeprav to ni vplivalo na ključne fiziološke meritve, kot sta osnovna telesna temperatura in srčni utrip.

Medtem ko so kolesarji poročali o večjem vročinskem občutku, ko so se vozili s toplotno blazinico, se to dojemanje ni ujemalo z dogajanjem v njihovih telesih. Njihova uspešnost se je namreč zmanjšala za skoraj 10 odstotkov. Za tekača 5K s 5:00 bi 9-odstotni padec zmogljivosti pomenil tek 27:15. Tehnični izraz za tisto, kar so kolesarji doživeli med vožnjo z vklopljeno grelno blazinico, je »subjektivna toplotna obremenitev«. Kako je mogoče, da le toplejši občutek in ne tudi to, da vam je dejansko toplo, lahko tako močno škoduje vaši zmogljivosti? »Menimo, da je ključni dejavnik za to višje zaznavanje napora in ne občutek vročine, ki postane neznosno neprijetna,« je povedala raziskovalka Samuele Marcora, dr. 

Kolesarji so svoj trud ocenili kot težji pri nošenju grelne blazinice, čeprav so v obeh preizkušnjah vozili enako intenzivno. Kot je zapisal Marcora v svoji študiji, so kolesarji hitreje »dosegli najvišjo raven truda, ki so ga bili pripravljeni vložiti.« Ohranjanje zahtevnega tempa z dodatnim nelagodjem pri subjektivnih toplotnih obremenitvah »najverjetneje zahteva zaviralni nadzor,« piše Marcora. Preprosto povedano so grelne blazinice neprijetno motile kolesarje, zato so se težje osredotočili na cilj vožnje čim dlje s predpisanim tempom.

Kako vam lahko ta študija pomaga bolje teči to poletje? Najprej, pravi Marcora, naredite nekaj, da zmanjšate svoj subjektivni občutek toplote. Obraz in zgornji del hrbta naj bodo hladnejši tako, da na kožo poškropite vodo, nosite kapo za senco ali uporabite mentol v spreju. Drugič, in vsaj enako pomembno, poskusite ne preveč pozornosti posvečati temu, kako toplo vam je. Marcora in drugi raziskovalci psihologije vzdržljivosti so ugotovili, da preveč osredotočanja na telesne občutke zmanjšuje zmogljivost. V primeru teka v vročini lahko pride do negativne povratne zanke: začnete občutiti, da vam je toplo in se spomnite, da lahko vaš tek trpi v vročini, zaradi česar toliko bolj razmišljate o tem, kako toplo vam je. Tako pa postajate vse počasnejši. Namesto tega raje sami sebe spodbujajte - na primer »dobro vam gre« ali »ta tempo lahko nadaljujete še dodatnih 20 minut« -, da ostanete optimistični. Osredotočite se na to, kaj lahko naredite, namesto na to, kaj vam dela toplota.

Povzeto po: Just feeling warm can harm your performance, even if your body isn’t affected, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ