Živila, ki pripomorejo k hitrejši regeneraciji

Živila, ki pripomorejo k hitrejši regeneraciji
11.05.2021 AVTOR: K. R., foto: PIXABAY

Dokazano je, da številna živila zmanjšujejo vnetja, izboljšujejo delovanje imunskega sistema ter spodbujajo regeneracijo.

Prava izbira prehrane lahko pomaga in pospeši okrevanje in regeneracijo.

Ne glede na to, ali se zdravite po bolezni, operaciji ali pa morda želite pospešiti regeneracijo po napornem treningu oz. tekmi je lahko prehrana, ki jo zaužijete, ključnega pomena. Jasno je, da k zdravju telesa pripomorejo nepredelana živila, ki vsebujejo veliko hranljivih snovi in zadosten vnos tekočine v telo.

Morda vas zanima tudi: Regeneracija po maratonu: počitek je pomemben dejavnik okrevanja

Tukaj je nekaj idej zdravilnih živil, ki lahko telesu pomagajo pri okrevanju.


1. Zelenolistnata zelenjava
Zelenolistnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača, rukola in blitva, je polna hranilnih snovi, ki zmanjšujejo vnetja, krepijo imunsko funkcijo in izboljšujejo celjenje ran, zaradi česar je odlična izbira za spodbujanje okrevanja. Zelenolistnata zelenjava vsebuje veliko vitamina C, mangana, magnezija, folatov in vitamina A, ki so bistvenega pomena za imunsko funkcijo in splošno zdravje. Listnata zelenjava vsebuje veliko antioksidantov, ki imajo močne protivnetne lastnosti. Vitamin C je bistvenega pomena za celjenje ran, zaradi česar je zelenolistnata zelenjava dobra izbira pri okrevanju po operaciji.

2. Jajca
Jajca niso samo odličen vir beljakovin, temveč vsebujejo tudi hranila, ki podpirajo delovanje imunskega sistema in celjenje ran. Jajca vsebujejo vitamine A in B12, pa tudi cink, železo in selen, ki imajo ključno vlogo pri imunosti.

3. Losos
Losos je bogat z beljakovinami, vitamini B, selenom, železom, cinkom in omega-3 maščobnimi kislinami. Raziskave kažejo, da lahko omega-3 maščobne kisline spodbujajo celjenje ran, okrepijo imunski odziv in zmanjšujejo vnetje. Uživanje lososa zaradi svojih vsebnosti manjša tveganje za pojav depresije.

4. Jagode
Jagode so polne hranilnih snovi, ki lahko pripomorejo k okrevanju vašega telesa. Vsebujejo veliko vitamina C, ki spodbuja celjenje ran s spodbujanjem proizvodnje kolagena - najbogatejših beljakovin v telesu. Vsebujejo tudi antioksidante, kot so antocianini, rastlinski pigmenti, ki jagodam dajejo živahno barvo, poleg tega pa zagotavljajo protivnetne, protivirusne in imunsko podporne učinke.

5. Oreščki in semena
Oreški in semena, kot so mandlji, orehi, sončnična semena in konopljina semena, so odlična izbira za oskrbo telesa med postopkom okrevanja. Ta hrana vsebuje rastlinske beljakovine, zdrave maščobe ter vitamine in minerale, ki podpirajo zdravljenje. Oreščki in semena so na primer dober vir cinka, vitamina E, mangana in magnezija. Vitamin E deluje kot antioksidant v telesu in ščiti pred celičnimi poškodbami. Prav tako je ključnega pomena za delovanje imunskega sistema.

6. Perutnina
Posebne aminokisline, ki so gradniki beljakovin, igrajo pomembno vlogo pri celjenju ran in imunski funkciji. Perutnina, vključno s piščancem in puranom, vsebuje glutamin in arginin, dve aminokislini, ki lahko pomagata pri okrevanju in zdravljenju. Glutamin zagotavlja celično zaščito v času stresa, kot so bolezni in poškodbe, medtem ko arginin pomaga pri proizvodnji kolagena in celjenju ran. Še več, arginin se v času stresa, poškodb in bolezni hitro izčrpa, zato je ustrezen vnos te aminokisline še toliko pomembnejši.

7. Školjke
Školjke, kot so ostrige, školjke in školjke, so polne hranil - zlasti cinka -, ki lahko spodbujajo okrevanje. Cink je ključnega pomena za zdravo imunsko funkcijo. Ta mineral lahko pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju in pospešuje celjenje ran, zaradi česar so školjke odlične za okrevanje po operaciji.

8. Zeleni čaj
Zeleni čaj veže proste radikale v telesu, zaradi česar pripomore k hitrejši regeneraciji in blaži poškodbe mišičnih celic.

Drugi načini, kako pomagati telesu, da se pozdravi

Poleg zdrave prehrane, polne hranljivih snovi, lahko tudi druge spremembe življenjskega sloga podpirajo zdravljenje.

  • Počitek in spanec
    Počitek je nujen pri okrevanju po bolezni, poškodbi ali napornemu treningu. Poleg tega vam dovolj spanja pospeši regeneracijo telesa. Dejansko lahko pomanjkanje spanja škodi delovanju imunskega sistema in upočasni okrevanje.
  • Hidracija
    Hidracija je ključna. Zadostna količina vode telesu pomaga obnavljati svoje celice in pospeši delovanje limfnega sistema.
Značke: Prehrana
Ključne besede:
regeneracija prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ