Tekli smo - Asics Gel-Kayano 25

Asics Gel-Kayano 25
26.09.2018 AVTOR: Matej Zalar

Od najprestižnejših Asicsovih copat za pronatorje, ki jih vedno opisujejo samo s presežniki sem pričakoval veliko in priznati moram, da sem tek še malo bolj vzljubil.

Nekatere je ob visokem jubileju razočarala skromna podoba v umirjenih barvah. Majhen napis z imenom modela in številko 25 komaj najdemo na petnem delu. Osebno pa mi je všeč, da se Kayano ne šopiri, ampak pokaže svoje adute šele na cesti. No, pravzaprav jih je pokazal takoj, ko sem copate obul.

Mehak, a odziven

Gel-Kayano je sicer nekoliko težji od bolj špartanskih GT-2000, a so ga v primerjavi z modelom 24 olajšali. To so dosegli z lažjo zmesjo pene srednjega podplata FlyteFoam Lyte, ki v sodelovanju z že znanimi gelnimi blazinicami skrbi za blaženje v zadnjem delu. Sprednji del podplata iz odzivnejše pene FlyteFoam Propel pa naj bi poskrbel za živahnejši odboj pri odrivu.

Zgornji del iz raztegljive dvoslojne mrežice Jacquard je po novem v sprednjem delu nekoliko širši, a kljub minimalističnemu videzu brez očitno vidnih stabilizacijskih trakov odlično objame stopalo. Jezik je ločen od zgornjega dela in je prišit samo v spodnjem delu – to pa je tudi edini šiv in še tega med tekom ni čutiti. Za dober oprijem stopala se gre zahvaliti tudi čvrstemu opetniku MetaClutch, ki je v notranjosti oblečen v spominsko peno.

Spodbuja k pospeškom

Pogosto tečem tudi s šesto generacijo cenejših Asicsovih pronacijskih copat GT-2000. Nad njimi nimam pripomb, zato me je med obuvanjem Kayana na eno in GT-2000 na drugo nogo presenetilo, da je prvi bolj simpatičen v prav vseh pogledih. Tudi na cesti takoj navduši, najprej z blaženjem. To ne bo razočaralo niti tekačev s tehniko pristajanja na sprednji del stopala. Iz kilometra v kilometer pa postaja bolj jasno, da Kayano kljub nekoliko večji teži tekača spodbuja k hitrejšemu tempu. Kot vrhunske limuzine, ki sicer niso namenjene hitri vožnji, a se je težko zadržati, da ne bi pritisnili na plin.

Zasluge za dobro počutje ima tudi zgornji del, ki ravno prav objame stopalo od prstov do pete. V zadnjem delu je sicer videti precej širok, a opetnik nogo učvrsti bolje od pričakovanj. Tudi zaradi nekoliko bolj minimalističnega zgornjega dela se je v najbolj vročih letošnjih dneh izkazala dvoslojna mrežica. Ob pogledu na ceno bo sicer marsikdo dvakrat ali trikrat pomislil, ali je vredno – a Kayano je, kot vedno, korak pred drugimi Asicsovimi modeli.

Asics Gel-Kayano 25 upravičuje svoj sloves predvsem kot udoben in stabilen copat za dolge teke, obenem pa je glede na udobje še vedno precej lahek in se dobro znajde, tudi ko se približamo tempu za polmaraton pod uro in pol.

Značke: Tek
Ključne besede:
ASICS Asics Kayano
Specifikacije

Asics Gel-Kayano 25

179,99 EUR, trgovine Intersport

www.intersport.si

Teža: 317 g (številka 42)

Podplat: pronatorski

Višina pete: 22 mm

Višina prstov: 12 mm

Padec peta−prsti: 10 mm
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ